Штрафи за відсутність касових апаратів: які зміни відбулися на Миколаївщині з 1 жовтня

02.10.2023, 18:00

Станом на 28 вересня 2023 року в ДПС Миколаївської області зареєстрована 49 691 фізична особа-підприємець. У порівнянні з аналогічним періодом 2021 року ця цифра складала 50 475 ФОП.

"На сьогодні (28 вересня 2023 року — ред.) переважають види підприємницької діяльності — торгівля та вирощування сільськогосподарської продукції. На території області були бойові дії та багато суб'єктів підприємництва, які потерпали від обстрілів, втратили бізнес, наразі не працюють", — розповідає Ольга Купчишина.

Зі слів посадовиці, приблизно 19,5 тисяч платників податків не здійснюють підприємницьку діяльність внаслідок їхньої евакуації із зони бойових дій.

З січня 2022 року використання РРО та ПРРО є обов'язковим для всіх платників податків другої та четвертої груп, каже посадовиця. Станом на вересень 2023 року загальна кількість зареєстрованих касових апаратів в області становить 13 856.

"У період війни цей обов'язок не був скасований, але через введення режиму воєнного стану, оскільки територія області перебувала під бойовими діями. У зв'язку із прийняттям Закону 3219 всі платники єдиного податку другої та четвертої груп тепер повинні в обов'язковому порядку здійснювати всі розрахункові операції через РРО або ПРРО", — говорить Ольга Купчишина.

Нові правила не застосовуються для платників єдиного податку першої групи незалежно від видів діяльності, тобто торгівля на ринку та послуги.

З першого серпня до вересня 2023 року ще 2,5 тисячі ФОПів зареєстрували розрахункові апарати.

"Підприємці, які здійснюють торговельну діяльність в магазинах, їм це зручніше — це може бути або в телефоні, або видають різні фірми, банки, вони невеликого формату і зручно працює. За невеликої кількості товару підприємцям вигідніше користуватися", — додає Ольга Купчишина.

Посадовиця говорить, що за недотримання закону, у разі встановлення контролером факту порушення, до підприємців будуть застосовувати санкції.

"Розмір штрафів — 100 відсотків вартості проданих з порушенням товарів за перше порушення. Кожне вчинене наступне порушення — 150 відсотків вартості від проданих з порушенням товарів", — зазначає Ольга Купчишина.

Останні новини