До уваги користувачів Facebook

14.03.2023, 11:11

Центр стратегічних комунікацій повідомляє про чергову інформаційну атаку росіян. Використовуючи соціальну мережу Facebook, створюючи анонімні канали, ворог поширює рекламу з наміром зневірити українців у перемозі.

Згідно моніторингу та аналізу даних рекламних повідомлень, основні меседжі кампанії є такими:

 Битва за Бахмут програна Україною;

 На Заході не вірять в Україну;

 Командування Силами оборони втекло, а бійці відбиваються самотужки;

 США змешнують постачання зброї через, нібито зафіксований факт розкрадання постачань.

Саме такі інформаційні фейки використовують для того, щоб підірвати довіру українців до влади, використовуючи маніпуляції програною битвою за Бахмут та тим, що союзники залишать Україну сам на сам з ворогом. Подібні операції несуть інформаційно-психологічний характер та розраховані на поширення та розповсюдження подібних наративів у суспільстві.

Як розпізнати маніпуляцію?

Фейки найчастіше розповсюджують через новостворені сторінки без опису та наповнення, які мають нейтральні назви. Це дозволяє уникнути додаткової уваги зі сторони модераторів Meta, адже саме перевірка автоматизованими системами є першою при створенні аккаунту та рекламних повідомлень.

Облікові записи які створюють подібні рекламні кампанії використовують IP-адреси інших держав. Прикладом такої практики є рекламна кампанія, запущена на ip-адресі з Мексики, а в рекламному акаунті валюта для способу оплати – мексиканські песо.

Також чітким знаком, що перед вами інформаційний фейк є невдалий переклад тексту з російської на українську та використання кремлівських термінів, таких як: «західники», тощо.

Що робити, коли побачив антиукраїнську рекламну кампанію у своїй стрічці новин?

Центр стратегічних комунікацій повідомляє українців про алгоритм дій у разі, якщо ви побачили у себе в стрічці подібну рекламу: відкрити публікацію та натиснути more у її правому верхньому кутку, натиснути "Поскаржитись на публікацію more" та обрати варіант, який найбільш точно описує порушення норм спільноти.

Будьте пильними в інтернеті, дотримуйтесь інформаційної гігієни та довіряйте перевіреним джерелам інформації!

Останні новини