Вчені з’ясували, хто більше схильний до інсульту – чоловіки чи жінки

03.02.2022, 09:00
Фото з відкритих джерел

Неврологи з Університету Колорадо відібрали 19 досліджень, де аналізувалися дані близько 70 тис. пацієнтів з інсультом. Так вони оцінили ризик інсульту у чоловіків і жінок у різних вікових групах. Про це пише Medscape.

У молодих жінок віком від 18 до 35 років ризик розвитку ішемічного інсульту на 44% вищий у порівнянні з чоловіками тієї ж вікової групи. У групі 35-45 років цей розрив менший, але, як і раніше, залишився значним.

Після 45 років ймовірність інсульту у чоловіків стала вищою та збільшувалася з віком. Неврологи вважають, що це може бути пов'язано з ширшою поширеністю атеросклерозу серед чоловіків старшого віку.

«Дані про те, що молоді жінки можуть бути непропорційно схильні до ризику ішемічного інсульту, становлять серйозний відхід від нинішнього наукового розуміння і можуть мати наслідки з діагностики та профілактики інсультів у молодих людей», – розповіли вчені.

Причини підвищеної вразливості молодих жінок до інфаркту мозку невідомі. Вчені зазначили, що традиційними факторами ризику інсульту є підвищений артеріальний тиск, високий холестерин та атеросклероз. Однак ці стани не дуже характерні для жінок віком від 18 до 35 років. 

Останні новини