Розвідував оборону Південноукраїнської АЕС: на Миколаївщині затриманий інформатор російських спецслужб

26.06.2023, 11:00

Служба безпеки України затримала чоловіка, який збирав розвідувальні дані про оборону Південноукраїнської атомної електростанції у Миколаївській області для спецслужб Російської Федерації. Це вже другий викритий агент у 2023 році, який спостерігав за стратегічним об’єктом.

Про це повідомили в пресслужбі управління СБУ в Миколаївській області.

За інформацією слідчих, 36-річного жителя міста Южноукраїнськ російська спецслужба залучила до співпраці у травні 2023 року через дописи в одному з російських Телеграм-каналів.

"Затриманий збирав та передавав ворогу інформацію про місця базування та чисельність підрозділів Сил оборони, які охороняють Південноукраїнську атомну електростанцію. Зокрема, їх цікавили точні координати розміщення військових формувань, що забезпечують оборону АЕС та міста-супутника Южноукраїнськ. Закриті відомості потрібні були окупантам для підготовки прицільних ракетних ударів", — йдеться в повідомленні.

За попередніми даними, затриманий отримав майже 9 тисяч гривень за виконані завдання.

"Співробітники СБУ затримали зловмисника під час спроби передати координати і фотографії одного з військових об’єктів. У затриманого вилучений мобільний телефон із доказами співпраці з представником РФ", — зазначили в СБУ.

Станом на 26 червня 2023 року чоловіку повідомили про підозру за статтею "Несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння, бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань".

Суд обрав підозрюваному запобіжний захід — тримання під вартою. Триває досудове розслідування.

Останні новини