Костянтинівка-2 – Южноукраїнськ - ???

07.06.2022, 14:00
Фото з відкритих джерел

У соцмережах та месенджерах активно обговорюють як майбутнє перейменування низки вулиць в Южноукраїнську та інших населених пунктах територіальної громади, так і міста, навколо якого об’єдналися селище Костянтинівка,  села Бузьке, Іванівка та Панкратове.

Передісторія

Нагадаємо, що 19 травня відбулося засідання комісії з найменування та перейменування  назв вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та бульварів на території Южноукраїнської міської територіальної громади.

За результатами обговорення одноголосно було вирішено перейменувати 14 вулиць громади, а також було визначено 7 вулиць, які потребують  більш детального вивчення питання щодо їх перейменування.

В місті Южноукраїнську підлягають перейменуванню: вул. Дружби Народів, вул. Маяковського, вул. Пугачова, бул. Цвіточний.

У селищі Костянтинівка - вул. Маяковського, вул. Лермонтова, вул. Поспєлова, вул. 93 Стрілецької дивізії, вул. 96 Танкової бригади, вул. Кузнечна, провулок Пушкінський, провулок Матросова.

У селі Іванівка - провулок Пушкінський.

У селі Панкратове - вул. Ломоносова.

Вулиці, які потребують вивчення: вул. Прокоф’єва (м.Южноукраїнськ), бул. Курчатова (м.Южноукраїнськ), вул. Нікітіна (смт.Костянтинівка), вул. Антіпіна (смт.Костянтинівка), вул. Островського (смт.Костянтинівка), вул. Синявського (смт.Костянтинівака), вул. Чехмистренко (смт. Костянтинівка).

2 червня члени комісії з перейменування проголосували за те, що Вулиця Дружби Народів носитиме назву Європейська або Миколаївська, Маяковського – Свободи чи Єдності. Не визначились з варіантами нової назви бульвару Курчатова. (До речі, у месенджерах та соцмережах у зв’язку з перейменуванням бульвару мешканці цікавляться долею пам’ятника  Курчатову, а також пам’ятника біля першої школи.)

Обрати одну із двох запропонованих назв мають мешканці громади шляхом голосування на офіційному сайті міста.

Чи бути Дружбі народів?

Найактивніше обговорювали майбутнє перейменування вулиці Дружби народів. Далеко не всі погоджуються з тим, що потрібно воно взагалі, адже дружби народів ніхто не відміняв.

ЩО ПИШУТЬ?  «Переименование Дружбы народов – это плевок всем дружественным странам, которые помогают Украине в нынешней ситуации. Мало голосования судей на Евровидении!»

«А чим не до вподоби вулиця Дружби народів? Весь світ згуртовано допомагає Україні, а ми поміняти таку гарну назву? І до чого це?»

«Вы бы эти деньги отослали бы ребятам на передовую, всем миром собираем на каски, броники и берцы, а еще бы лучше сами бы туда пошли, а не прятаться за чужими спинами и думать, как переименовывать улицу Дружбы народов. Позор!»

«Назва Дружби народів – актуальна як ніколи. Візьміть голову в руки і подумайте. Стільки нам країн допомагає»

Південноукраїнськ чи Ґард?

Проте найбільші баталії розгорнулися щодо перейменування міста Южноукраїнськ. Пропонують різні назви: Атомогард, Бугослав, Ґардове, Костянтинівськ, Бузький Ґард,  Ґардарія тощо. Проте у лідерах обговорення дві назви – Південноукраїнськ (відповідно до листа Інституту української мови  Національної академії наук України нормативна форма власної назви нашого міста є Південноукраїнськ) та Ґард (назва, яка має історичне підґрунтя).

 Активним прибічником останньої є южноукраїнський поет Олександр Кучеренко (Сашко Обрій).

Його аргументи. «Ситуація, коли все нове, незвідане (у випадку з Гардом - давно забуте старе) лякає людину, виводить її із зони комфорту - абсолютно нормальна для людської психіки. І я чудово розумію цих людей.

Але, погодьтеся, що за умов, коли жителі міста не ознайомлені з суттю альтернативних варіантів (в даному випадку - варіанту назви міста Гард), ситуація, коли будь-які громадські обговорення цього питання зводитимуться до конфлікту, де кожна зі сторін з піною біля рота відстоюватиме свій варіант, свої погляди - неминуча.

На мою думку, в цьому немає конструктиву. Це не є методи цивілізованої європейської держави 21го століття. 

Адже ми опускаємося до рівня приматів, які сидять на різних гілках і обмінюються грізними тваринними звуками.

У такому разі, я пропоную ще до офіційних громадських слухань провести низку зустрічей з жителями міста: і з тими, хто "проти", і з тими, хто "за". Ми матимемо можливість не тільки випустити пар, а й глибше ознайомитися з варіантами одне одного, з усіма аргументами і контраргументами, а я залюбки підготував би для вас історичний екскурс вглиб двох з половиною сторіч і розповів би про козацьку історію краю.Ми маємо зрозуміти одне: місто перейменують однозначно, бо депутати міськради отримали розпорядження з Києва про приведення назви міста у відповідність до українських мовних норм.

"Южноукраїнськ" назавжди зникне з мапи України.

Якою стане нова назва - залежить від нас і від нашої здатності почути одне одного. 

Хтось зауважить, що нині триває запекла стадія рос.-укр. війни і нам не до цього. Але про що ця війна? Якраз про ідентичність. Вони хочуть нас денаціоналізувати, знищують наші історичні, культурні пам'ятки, спалюють українські підручники з історії. Отже зараз найсприятливіша нагода для переусвідомлень і рішучих дій, спрямованих на зрушення і зміни задля нашого ж блага. Ми маємо скинути з себе рабське ярмо імперій, якими були Рос. імперія та СРСР, якою є нині РФ. 

В якості локації, де ми зможемо проводити наші консультаційні зустрічі, можемо розглянути Южноукраїнський міський історичний музей.

Час перейти від ворогування всередині нашої країни до здорового діалогу, що зробить нас лише сильнішими, посилить довіру і повагу одне до одного, а отже посилить і нашу країну». 

«Найсмішніший і найабсурдніший аргумент прихильників перейменування Южноукраїнська на Південноукраїнськ - це прив'язка до назви атомної станції - Південноукраїнської АЕС».

ЩО ПИШУТЬ? «От не знаю, що страшного, якщо він буде називатися Південноукраїнськ» Південь України. Що ще не зрозуміло? І яка б влада не була, ми залишимося на Півдні України».

«Мне все равно, как будет что называться, главное, чтобы был мир! Гард – полный бред, вот Южноукраинск в Південноукраїнськ да, только так и понятно, что мы сменили с русского на украинский!»

«Ґард – це історична назва місцевості, центру Буго-Ґардівської паланки, відмічена на мапі України Дмитра Яворницького у книзі про Запорізьке козацтво».

«Південноукраїнськ – сіренька, безлика, незграбна назва в радянському стилі, ні колорити, ні  історії краю в ній нема – зшита з бездушних, механічних слів-шматків, як доктор Франкенштейн. Порожній пшик».

«Гард – це що, якійсь прикол? Погана назва!!! Південноукраїнськ – супер!»

Офіційно

Мешканців громади, звичайно, турбують наслідки перейменування вулиця та міста. Офіційний сайт Южноукраїнська надав роз’яснення щодо процедури.

1.Чи потрібно терміново ставити нову відмітку про місце реєстрації у паспорті після перейменування вулиці/населеного пункту?

Після перейменування громадянин не мусить спеціально звертатись, щоб зробити відмітку про нову адресу. Такі зміни можна зробити, коли буде зручно – наприклад, по досягненні віку, коли до паспорта треба вклеїти нове фото, або під час зміни місця проживання.

2. Чи потрібно змінювати документи про власність на нерухомість та інше майно у зв’язку із перейменуваннями?

Непотрібно спеціально змінювати правовстановлюючі документи на майно.

Законодавство України не передбачає кінцевих термінів зміни документів у цьому випадку.

Зміна назви вулиці/населеного пункту не є зміною місця проживання. Тому всі необхідні зміни в документи можуть бути внесені тоді, коли це буде зручно їх власникові. Наприклад, коли людина бажає змінити місце проживання – переїхати на іншу вулицю або в інший населений пункт.

Документи на право власності на квартири, будинки, земельні ділянки, будь-яке інше майно, у яких вказані старі назви, залишаються дійсними.

Зміни до них треба буде вносити, тільки якщо власник захоче вчинити нотаріальні дії із нерухомим майном – продати, подарувати або передати у спадок свою квартиру, будинок чи інше майно. У такому випадку в документах, які будуть оформлюватися на нового власника, вже буде вказана нова назва.

Проте на вартості послуг нотаріуса це не позначатиметься: покупець і продавець платитимуть нотаріусу таку ж суму, як і в тих випадках, коли назва вулиці, населеного пункту не змінюється.

Також, непотрібно спеціально міняти документи на автомобілі та номерні знаки.

Перейменування вулиці не є зміною фактичного місця проживання, а тому й не є підставою для обов’язкової перереєстрації транспортного засобу і внесення змін до техпаспорта автомобіля.

Його власник зможе зробити це, коли буде продавати або дарувати авто. На вартості процедури перереєстрації це не позначиться, жодних додаткових платежів не передбачено.

3. Чи зможуть громадяни оформити субсидію та проголосувати на виборах, якщо у паспорті залишилася стара адреса реєстрації?

Громадяни зможуть проголосувати на виборах і отримати субсидію.

Про зміни назв вулиць будуть повідомлені всі державні органи, а тому вони мають приймати документи як із новими назвами у адресах, так і зі старими.

Усі реєстри громадян мають бути приведені у відповідність до змін, певний час там паралельно «співіснуватимуть» старі й нові назви. Тому зміна назви в адресі не є підставою для відмови в отриманні субсидії.

Так само стара адреса у паспорті не може бути підставою не видавати виборцеві бюлетень. Дільничні виборчі комісії отримають списки вулиць, які були перейменовані, і зобов’язані видати бюлетені усім виборцям, які є у списках на цій дільниці.

4. Стосовно необхідності перереєстрації фізичних особі-підприємців та юридичних осіб у зв'язку з новою адресою.

Для фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб необхідно буде звернутися до державного реєстратора Центру надання адміністративних послуг для внесення  відповідних змін до її установчих документів та змін до відомостей про фізичну особу-підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб. Послуга є платною.

Через те, що Закон не визначає кінцевого терміну для зазначених дій, зміни можна вносити тоді, коли для цього буде необхідність, наприклад зміна керівника, власника чи виду економічної діяльності. У такому разі потрібно буде також вписати нову назву вулиці чи населеного пункту.

 

Останні новини