«Зелене відновлення Вознесенської міської громади»

15.02.2023, 18:29

9 лютого 2023 року у Вознесенську відбулося Чергове засідання робочої групи з відновлення Територіальної громади, де було започатковане обговорення «Виклики та шляхи зеленого відновлення Вознесенської громади». Презентуючи прогрес робочої групи з відновлення територіальної громади, міський голова Євгеній Величко спільно з експерткою фонду Тетяною Золотухіною представили результати громадської експертизи «Стратегії сталого розвитку територіальної громади міста Вознесенської на 2019-2026 роки».

За словами міського голови, таке обговорення стане основою для ЕКО-модернізації стратегії та подальшої роботи над зеленою складовою Плану відновлення.

Вивчаючи детальну презентацію звіту про стратегічну екологічну оцінку Стратегії сталого розвитку територіальної громади міста Вознесенська, можна зробити висновки, що ключовими екологічними проблемами громади є такі:

  1. Великі обсяги накопичення промислових (сільськогосподарських та твердих побутових відходів;
  2. Відсутність переробки твердих побутових відходів;
  3. Недостатній об’єм забезпечення мешканців централізованим постачанням питної та високий рівень використання підземних водних запасів;
  4. Забруднення водних об’єктів скидами забруднюючих речовин із зворотними водами підприємств та об’єктів ЖКГ;
  5. Низький рівень екологічної культури у представників бізнесу та населення;
  6. Високий рівень забруднення малих річок громади, зумовлений скидом у малі річки забруднених зворотних вод через відсутність або неефективну роботу очисних споруд, порушення режиму господарської діяльності у межах прибережних захисних смуг і водоохоронних зон.

 

Коментуючи представлену презентацію, Тетяна Золотухіна каже:

 

«Учасники фокус-групи визнали , що найдавнішими та найбільш значущими еко-проблемами у Вознесенській ТГ є:

 — По-перше, водовідведення. Система побудовані у 60-х роках минулого сторіччя .  Лише  37 % мешканців користуються централізованою каналізацією. Приватний  сектор має вигрібні ями  з яких у приватному порядку приватними фірмами вивозиться нечистоти.

— По-друге, водопостачання. Великим еко-ризиком є зниження рівня р Південий Буг,  малих річок та забруднення ґрунтових поверхневих вод. Пропускна потужність водопостачання у 3 рази більше ніж система водовідведення.

— По третє, вади системи погодження з ТПВ та полігону. Є добрі ініціативи зі створення система роздільного збору ТПВ, зокрема компостування органіки у домогосподарствах .

Загалом,  ми рекомендуємо доповнити Стратегію ВМТГ Стратегічною цілю №4. Збереження навколишнього природного середовища та стале використання природних ресурсів, посилення можливостей розвитку територій громади.»

 

За результатами обговорення, робоча група оголосила про серію круглих столів, куди запросила усіх еко-активістів та небайдужих жителів міста до співпраці та допомоги у відновленні екології Вознесенської громади. Інформацію щодо дат та місця проведення буде анонсовано незабаром.

Останні новини