Зверніть увагу на чотирилапих друзів!

05.03.2023, 10:00

Пункт тимчасової перетримки тварин Вознесенська повідомляє про другий випадок отруєння тварин на вулицях міста за останній місяць. Однією з показових таких ситуацій стало отруєння собаки, якого було стерилізовано волонтерами пункту перетримки. Відео від очевидиці того, як вже мертвого собаку виносять з території парку, поширилось у соціальній мережі Facebook, де користувачі кажуть, що ті тварини які мають необхідні щеплення і не становлять загрози для людей вже не вперше страждають від отруєнь і помирають у стражданнях просто на вулиці, на очах у містян.

Щоб з'ясувати подробиці таких випадків та дізнатись більше ми зв'язались із волонтером пункту тимчасової перетримки тварин Євгенієм, який погодився дати коментар стосовно цієї теми.

1.     Згідно ваших публікацій почастішали випадки отруєння вуличних собак, які проходили стерилізацію та вакцинацію. Скажіть, чи є якась інформація щодо того хто здіснює ці злочини і чи є можливість звернутись до поліції із конкретними прикладами і відео-доказами за фактом жорстокого поводження з тваринами?

Почастішали і як мені здається, ще ПОЧАСТІШАЮТЬ випадки отруєння. Це стосується і не тільки тих, які проходили стерелізацію та вакцинацію через пункт тимчасової перетримки (всі плутають його з притулком),де собак стерилізували ,кастрували та потім випускали на волю з кліпсою у вусі (ці собаки не несуть загрозу суспільству,агресивні собаки залишаються на притулку), але й звичайних, безхатніх тварин, і як ми помічаємо, отруєння  це вже якийсь принциповий захід, не пов'язаний з агресією собак, адже вже отруєні та померлі тварини були аж ніяк не агресивними. Їх любили ті, хто їх регулярно підгодовував.

На жаль, зафіксувати цей злочин досить складно. Отруїти собаку  це винести їжу з підвищеним вмітом отрути.

За відсутності доказів і бажаючих, звернення до поліції не надходять. А без доказів, як показує практика, звертатися до поліції немає сенсу, від слова зовсім.

2.      На сьогоднішній день ваш пункт піклується про тварин громади які шукають домівку, лікує, проводить стерилізацію і забезпечує їжею тваринок на перетримці. Скажіть, можливо є певна статистика, за час вашої роботи скільки тварин вдалось влаштувати у родини? Або ж як часто люди забирають до себе безпритульних тварин?

Статистику я не веду, але можу сказати що за допомогою группи у Facebook прилаштовуємо досить не малу кількість тварин. Не малу кількість, але малий відсоток, відносно кількості оголошень. Переважна кількість тварин, за яких волонтери беруться особисто, прилаштовуються, адже наполегливість, гарний текст з історією та якісні фото  шлях до успіху.

3.     На Вашу думку, як змінюється кількість безпритульних тварин на сьогоднішній день? Йдеться саме про те чи більшає кількість улюбленців від яких відмовляються хазяї?

Нажаль, більшає. Багато господарів досить безвідповідально ставляться до тварин, зокрема навесні. Замість того, щоб стерилізувати улюбленця, вони відпускають собак на самовигул (або інколи ті самі втікають), собаки губляться і складається таке враження, що "хазяїн" навіть не шукає свого улюбленця, адже інколи собаки з нашийниками тижнями бігають вулицями, їх бачить весь Вознесенськ, і в нашій группі з'являється безліч оголошень по типу "Чий пес бігає в центрі?", а господар так і не відгукується. Тому ми наполегливо закликаємо всіх господарів хвостиків, не відпускати собак на самовигул, надягати ошийник та адресник, який вони можуть отримати за безкоштовною акцією від "Аnimal ID" в будь-якому АТБ.

 

На питання чи були випадки, коли волонтери все-таки звертались до поліції за фактом жорстокого поводження з тваринами, Євгеній відповів, що раніше заяви від волонтерів надсилались частіше, але на сьогоднішній день, таких випадків стає менше через те, що найчастіше без конкретних доказів подібні звернення навіть не розглядаються.

Волонтери пункту тимчасової перетримки нагадують, що згідно ст. 299 Кримінального кодексу України та ст. 89 Аміністративного кодексу України, жорстоке поводження з тваринами карається позбавленням волі на строк до 8 років (залежно від обставин злочину) та штрафом до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварини, відповідно та просять жителів Вознесенської громади уважніше спостерігати за своїми улюбленцями та тваринами, які залишились без постійної домівки, але мають місце постійного підгодовування. Також зоозахисники закликають завчасно дбати про стерилізацію своїх домашніх тварин для зменшення кількості безхатніх цуценят у такий важкий час. У випадку, якщо ви помітили факт отруєння тварини, або іншого умисного злочину, скоєного стосовно тварин вулицями міста — не проходьте повз, а фіксуйте дану ситуацію і звертайтесь до поліції за фактом жорстокого поводження з тваринами.

Останні новини