Зелене відновлення Вознесенської громади

09.03.2023, 16:26
Фото: frgn.mk.ua

У чотирьох районах міста Вознесенськ та сільському окрузі Новогригорівка-Ракове 6-го та 7-го березня 2023 року відбулись громадські обговорення «Виклики та шляхи зеленого відновлення Вознесенської громади». Такі зустрічі є заходом проєкту «Зелене відновлення Вознесенської міської громади», що реалізується ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» за підтримки та в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом «Відродження» за фінансової підтримки Швеції.

В обговореннях взяли участь 122 учасники, а детальніше: мікрорайон «Болгарка»  47 осіб; с. Новогригорівка  24 осіб; бібліотека №1. 24 осіб; мікрорайон «Північний»   11 осіб; мікрорайон «Пряме» — 16 осіб.

Визначаючи основні вектори роботи, еко-активісти сконцентрували увагу на основних проблемах, які є актуальними на сьогоднішній день у громаді. Серед них є такі:

  водопостачання та водовідведення. У селах Новогригорівського округу та міському мікрорайоні Пряме відсутнє централізоване водопостачання. А вода зі свердловин є технічною. Частина мікрорайону «Болгарка» майже не отримує воду. Додає викликів і процес діяльності домашніх та фермерських господарств, що зумовлює забруднення поверхневих вод хімікатами.

Приватний сектор має вигрібні ями з яких у приватному порядку приватними фірмами вивозиться нечистоти. Загалом, пропускна потужність водопостачання у 3 рази більше ніж система водовідведення. Лише 37 % мешканців користуються централізованою каналізацією.

 система погодження з ТПВ. Болгарка потерпає від заповненого на 99% полігону. Мешканці, як і мікрорайонів Прямого і Північного, так сіл старостинського округу зацікавились створенням системи роздільного збору ТПВ.

 руйнація біорізноманіття. Мешканці визнають, що робота промислових підприємств, пісчаних кар'єрів, Ташликської ГАЕС та іншого бізнесу призводять до обміління водойм, зниження рівня річки Південний Буг і як наслідок— критичне зменшення кількості риби та раків у водоймах.

 брак зелених насаджень. Таку думку висловили, зокрема, еко-активісти поважного віку. На обговореннях у бібліотеці №1 та №4 прозвучала пропозиція провести толоки з висадження алей дубів, єлей, лип, тощо. Також висунуто пропозицію щодо оновленні паркових зон та озеленення берегів громади.

 

Коротко визначаючи основні результати обговорень, координатор #РесурснийЦентрЗеленогоВідновлення Жукова Ріта прокоментувала:

«Учасники серії громадських обговорень рекомендували для вирішення болючих еко-проблем включити у Стратегію та План відновлення Вознесенській ТГ завдання та заходи з модернізації системи водопостачання — водовідведення, ТПВ, озеленення, будівництва сонячної електростанції та відновлення біорізноманіття  риб та раків. Цікавою ініціативою є еко-активістів з Новогригорівки зі створення ракоферми.»

Наразі, ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва» анонсує проведення підсумкового круглого столу та серії круглих навчань з проєктного менеджменту на яких еко-активісти мають можливість взяти сформувати технічні завдання та проєкти в рамках ЕКО-модернізації Стратегії ТГ та формування зеленої складової Плану відновлення Вознесенської ТГ у березні-квітні 2023 року. Щодо дати та місця проведення даних заходів буде повідомлено незабаром.

 

Останні новини