Вознесенські лікарі на охороні ментального здоров'я українців

20.04.2023, 12:51

Дбати про ментальне здоров'я українців у сучасних реаліях стало як ніколи важливо, а отже працівники сфери охорони здоров'я повинні бути готові до надання такого виду допомоги. Високий рівень тривожності, депресивні розлади, навіть суіцидальна поведінка  усе це ті небезпечні діагнози, які потрібно вчасно діагностувати, правильно визначити та як наслідок  оперативно допомогти пацієнту.

У 2008 р. ВООЗ запустили глобальну програму Mental Health Gap Action Programme (mhGAP), яка спрямована на покращення доступу до послуг з охорони психічного здоров’я через залучення неспеціалізованих кадрів. Вже зараз програма впроваджується у понад 100 країнах світу, а її матеріали перекладені 20 мовами, зокрема українською.

На сьогодні розробка даної програми це відповідь на виклики, пов’язані з війною, адже все більше людей зазнають впливу війни і потребуватимуть психологічної допомоги та підтримки. Тому наша країна потребуватиме все більше фахівців для надання такого виду допомоги.

 

Вознесенськ став одним з міст, де медичні сестри та лікарі змогли пройти навчання за такою програмою, отримати знання по нюансам проведення первинного інтерв’ю, діагностиці, особливостям поведінки та алгоритмам ведення осіб з депресивними розладами, розладами, пов’язаними з вживанням психоактивних речовин, суїцідальною поведінкою, тривогою тощо.

Про це звітує КП “КНП Вознесенський міський центр первинної медико-санітарної допомоги”  на своїй сторінці у Facebook. У дописі подякували організації FHI 360, а також тренерам: Єлісєєвій Яніні, Чернишову Олегу, Кірову Володимиру за досвідченість, енергійність та відданість справі.

 

Останні новини