Молоде покоління вознесенців навчалось інформаційній гігієні

06.03.2023, 15:22

Повномасштабна війна у країні вносить свої корективи і у навчальний процес. На сьогоднішній день, досить велика кількість школярів та студентів досі отримують знання дистанційно, а отже і час їхнього перебування в інтернеті значно збільшився. Використовуючи соціальні мережі не лише для навчання, а й для спілкування з однолітками, пошуку інформації та способу самовираження, підлітки досить часто можуть потраплти «на гачок» ворожих ІПСО, які є доволі тонким інструментом психологічної маніпуляції, до якої вдається ворог. Саме так, вразлива психіка дітей, які не можуть критично оцінити інформацію, що їм нав'язує віртуальний «друг», досить часто стає жертвою пропаганди та фейкових чуток, які переростають у течії, тренди, угрупування.

На черговій хвилі таких кібер-маніпуляцій зародилась і субкультура «ПВК Редан», що стала ініціатором масових заворушень у містах України, які були розпочаті підлітками, більшість з яких є неповнолітніми.

Занепокоєні батьки звертались до вчителів, психологів та поліції, адже діти  це та частина населення, яку найлегше ввести в оману, використоввуючи соціальні мережі, фейкові сторінки та заманливі пропозиції.

Як виявилось, за даними слідств, що почали вести поліцейські у різних регіонах країни, розслідуючи діяльність субкультури, підлітків заохочували вести канали «ПВК Редан» у телеграм під мотивацією можливості легкого заробітку, а учасниками руху ставали діти від 13 років.

З метою профілактики поширення даного руху у громаді та забезпечення здорового інформаційного простору для підлітків, 3 березня 2023 року консультантом ЦПРПП Яланською К.Ю.  було проведено загальноміське онлайн–заняття для підлітків міста «Інформаційна гігієна в умовах війни».

 

Близько 100 підлітків Вознесенська відвідали зайняття, де дізнались про те що являють собою молодіжні субкультури в Україні, як навчитись критично мислити та фільтрувати інформацію в Інтернеті і як працює російське ІПСО та пропаганда у кібер-просторі. Завдяки отриманим знанням, діти почнуть частіше розпізнавати сумнівну інформацію і перевіряти її уважніше, а також зможуть уберегти себе від умисного впливу ворога на їхню психіку.

Такі зайняття є необхідними не лише для дітей та підлітків в умовах війни, а й стануть у пригоді батькам, які зможуть ретельніше стежити за інформаційним простором навколо себе та своєї дитини.

Не забувайте, що зараз діти потребують вашої особливої уваги, а тому намагайтесь цікавитись хоббі та досягненнями дитини, проявляти інтерес до кола її інтересів та будьте уважніші до психологічного стану молоді в цілому.

Останні новини