Лаймова небезпека

22.02.2023, 14:42

Вознесенське районне управліня Держпродспоживслужби повідомляє про небезпеку отруєння небезпечною речовиною диметоатом, що виявлено у лаймах, які експортувались з Бразилії.

Районна військова адміністрація на своїй сторінці у Facebook повідомляє:

«Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області отримано лист Держпродспоживслужби від 20.02.2023 № 11.1.3-21/3631 щодо повідомлення RASFF №2023.0925, стосовно виявлення неавторизованої речовини диметоат у лаймах, що експортувались з Бразилії (експортер: Brasfresh Importacao E Exportacao LTDA, Brazil; оптовик: Anaco Greeve International, Netherlands) до України (одержувач: ТзОВ «ТС ПЛЮС», вул. Краснова, 24, м. Київ).

Відповідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу та можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини та письмово інформувати компетентний орган про вжиті заходи.»

Небезпека цієї речовини для людини є досить серйозною, адже диметоат  широко застосовуваний фосфорорганічний пестицид. Клінічні прояви отруєння ди-метоатом включають усі ознаки холінергічної інтоксикації. Вплив на ЦНС: нудота, блювання, атаксія, тонічні та клонічні судоми, дихальна недостатність та кома. При тяжких отруєннях диметоатом прогноз несприятливий. Проковтування речовини людиною може призвести до смерті.

 

Варто зазначити, що RASFF  це інструмент для обміну інформацією, який допомагає країнам ЄС діяти швидше та скоординовано у відповідь на загрозу здоров'я, спричинену харчовою продукцією або кормом. Мережа RASFF об’єднує контролюючі органи в сфері безпечності харчової продукції країн ЄС та таких країн як Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія, Швейцарія, які відповідають за безпечність харчових продуктів та кормів.

Відслідкувати повідомлення про небезпеку продуктів чи кормів можна на офіційному сайті, а також знайти інформацію щодо заходів, вжитих для вирішення проблеми та наявність зафіксованих випадків отруєння, пов?язаних із тим чи іншим повідомленням.

Наразі у випадку виявлення вами вищезазначеної продукції у продажі, просимо негайно повідомляти про це  Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області на e-mail: vozn_dpss@dpssmk.gov.ua

Останні новини