Кібер-шахрайство на Вознесенщині

20.02.2023, 16:45

Мешканець Вознесенського району звернувся до районного управління поліції із заявою про кібер-шахрайство. За словами потерпілого, він побачив оголошення про видачу матеріальної грошової допомоги в одній з соціальних мереж і перейшов за посиланням, де ввів дані своєї картки для отримання, так званої, грошової виплати. Проте за кілька хвилин з його рахунку було списано 25 000 гривень.

Поліцейські кваліфікували даний злочин за ч.3 ст.190 КК України (шахрайство), що передбачає до восьми років ув'язнення. На даний момент слідчі встановлюють шахраїв, які використовують дану схему для списання коштів з карток українців.

Нагадуємо, що тенденція до зростання кібер-шахрайства зростає, а злодії користуються тим, що досить багато користувачів зацікавлені грошовими виплатами від благодійних фондів та організацій, а тому створення фішингових сайтів-двійників, де можна за кілька хвилин позбутись усіх своїх накопичень, стає інструментом шахраїв все частіше.

Щоб розпізнати фішингові сайти потрібно максимально уважно вивчати ту сторінку, на яку ви переходите за посиланням перш ніж виконувати якісь дії для оформлення так званих виплат:

  1. Вас, скоріше за все, будуть намагатися перевести на сторонні меседжери. Бо саме там шахраї можуть ділитися шкідливими посиланнями.
  2. Сайт-підробка матиме незвичну назву. Вона може відрізнятися від оригінального сайту лише одним символом. Наприклад, замість https://www.olx.ua адреса сайту-фальшивки може бути https://www.oix.ua.
  3. Шахраї намагаються підробити вже знайомі вам функції та сервіси тих ресурсів, якими ви звикли користуватись. Для того, щоб запевнити вас у своїй правоті, вони будуть підробляти навіть службу підтримки.
  4. Окрім назви сайту, звертайте увагу на спеціальні позначки та застереження браузерів. Наприклад, позначка замочка перед адресою сайту свідчить про безпечне посилання.
  5. Особливо обережно слід відкривати посилання від незнайомців, а також ніколи не вказувати тризначний CVV-код на звороті картки, 16-значний номер картки та ваше прізвище, ім’я і по-батькові – єдине, що потрібно для того, аби вам зарахували кошти.

Поліція нагадує, що якщо ви перейшли на сайт, де у вас просять вказани дані своєї банківської картки, паролі чи інші коди доступу, негайно вийдіть зі сторінки, навіть якщо вона нагадує офіційний сайт банківської установи чи організації.

Якщо ви або хтось з ваших знайомих стали жертвою шахраїв, зверність до поліції за номером 102 та заявіть про факт злочину для того, щоб якомога швидше знайти зловмисників.

Останні новини