Фейкові банки ошукують українців

27.02.2023, 14:20

26 лютого 2023 року Вознесенським районним управлінням поліції було зафіксовано звернення вознесенця про факт шахрайства. За словами потерпілого, на його телефон надійшло повідомлення про втручання у його банківський рахунок, а щоб запобігти несанкціонованим діям потрібно зв'язатись із представником банку за телефоном, вказаним у повідомленні.

Зателефонувавши за вказаним номером, чоловік отримав відповідь фейкового представника банку, який переконав, що його гроші будуть збережені, якщо він здійснить переказ на інший рахунок та надасть необхідні дані карток, що і зробив потерпілий.

За кілька хвилин у вознесенця було списано кошти у розмірі 99 500 гривень, які були переказані на рахунок шахраїв, що може бути кваліфіковано за ч. 3 ст. 190 КК України «Шахрайство» і передбачає покарання у вигляді позбавленні волі на строк до восьми років.

За статистикою, найчастіше шахраї користуються фішинговими сайтами-клонами офіційних установ для здійснення кримінальних схем, а кількість таких сайтів за 2022 рік сягає близько 4500 сторінок. За словами заступника голови НБУ Олексія Шабана, кількість звернень українців, ошуканих шахраями значно збільшились із моменту повномасштабного вторгнення.

«У 2021 році кіберполіція фіксувала 15-20 тис. звернень громадян на рік щодо фінансового шахрайства. У 2022 році ця статистика значно зросла.»

Тим часом, Національний координаційний центр кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України спільно з Національним банком України запустили проєкт із протидії кібершахрайству у фінансовому секторі, який має на меті посилення захисту громадян від фінансового шахрайства та фішингових атак та проведення дій, які зможуть убезпечити українців від потенційних загроз зловмисників.

Управління поліції нагадує про необхідність бути обережними при розмові з незнайомцями. У разі, коли до вас телефонують з невідомого номера із проханням надати дані ваших карток, не відповідайте та зателефонуйте за офіційним номером до служби підтримки банку, вказаним на вашій картці. У разі якщо проти вас все ж було скоєно злочин, негайно зверніться до поліції за номером 102.

 

Останні новини