Борітеся — поборете!

09.03.2023, 13:58

Щороку, 9 березня, Україна відзначає річницю з дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Сьогодні Кобзарю 209 років, а його ім'я стало особливо священним і знаковим для українського народу.

Гасло «Борітеся — поборете! Вам Бог помагає!» стало мотивацією для усього народу, а вірші великого сина України цитують все частіше, адже вони показують як важливо бути згуртованими та об'єднаними проти ворога і залишатись мужніми і незламними.

У Вознесенську пам'ять видатного українського митця вшанували у багатьох закладах та установах, а Художній музей ім. Кібрика встановив арт-об'єкт  "Шевченко серед нас", виконаний у стилі кубізм, що створений в рамках проєкту "Творчий спадок Тараса Шевченка у сучасному прочитанні".

 

Колаж розміщено на склі музею і кожен бажаючий може зробити фото з Кобзарем.

На честь дня народження українського пророка ми знайшли кілька цікавих фактів про життя Тараса Григоровича і ділимося ними з вами:

  1. За життя Кобзаря більше цінували як художника, ніж як поета. Він був улюбленим учнем Карла Брюллова, а в 1860 році був удостоєний звання Академіка гравіювання від Імператорської Академії мистецтв за гравюру за картиною Рембрандта Притча про робітників на винограднику.
  2. Тарас Шевченко багато разів за своє життя закохувався. Серед симпатичних йому жінок були польська швачка Дзюня Гусиковська, натурниця Амалія Колберг, княжна Варвара Рєпніна-Волконська, дружина полковника Ганна Закревська.Після повернення із заслання Тарас закохався в 14-річну актрису Катерину Піунову, а останнім коханням його стала 20-річна служниця Ликера Полусмак. До самої смерті Тарас Григорович мріяв знайти кохання і побудувати сім’ю, але ні з ким не склалися тривалі стосунки.
  3. Поет завжди одягався досить модно, оскільки добре заробляв у Петербурзі, будучи успішним портретистом. У своєму щоденнику він писав про величезне задоволення від придбання гумового плаща-макінтоша за 100 рублів, що було значною сумою для того часу.
  4. 1384 – стільки пам’ятників Тарасові Шевченку встановлено в світі. З них в Україні налічується 1256 монументів, і ще 128 – в 35 країнах світу — Бразилії, США, Китаї тощо. Перший пам’ятник Тарасові Шевченку встановили в 1881 році в місті Форт-Шевченко.
  5. У 1975 році один із кратерів на Меркурії був названий на честь Тараса Григоровича Шевченка.
Останні новини