Альтернативні джерела енергії на Вознесенщині

27.02.2023, 17:50

Сонячні електростанції —  один з видів альтернативного видобутку електроенергії, які впроваджують по всьому світі. Розвиток сонячної енергетики як одного з видів екологічного джерела енергії зумовлюється не лише прагненням людей ставати еко-активістами, а й розрахунками експертів, які стверджують, що органічні види палива мають тенденцію вичерпуватись швидше ніж їх використовують споживачі, а отже розробляти та впроваджувати відновлювальні джерела енергії —  це шлях до збереження паливних ресурсів планети на значно більший час.

В Україні розвиток так звонї «зеленої» енергетики відбувається не так стрімко, як за кордоном, проте на сьогоднішній день все більше європейських партнерів заявляють про підтримку у переході України на відновлювану енергетику навіть у складний воєнний час.

Через масштабне пошкодження енергосистеми країни, спричинене терористичними атаками ворога, українці були вимушені страждати від відсутності світла, води, опалення, тощо. Проте спільними зусиллями працівників енергетичних служб та ремонтних бригад, на сьогоднішній день дефіцит у системі відсутній. Щоправда, Укренерго повідомляє, що у разі повторних масованих обстрілів регіони знову можуть повернутись до аварійних відключень електроенергії. Відтак, альтернативна енергетика стає джерелом порятунку для українців, адже такий вид видобутку енергії може працювати і при блекауті, запезпечуючи населення важливими для життя благами.

У Вознесенську «зелена» енергетика впроваджується на місцевому водоканалі, де завдяки підтримці ГО «Екоклуб» та посольству Норвегії вже збудовано першу сонячну електростанцію та продовжують будувати далі, не дивлячись на складний час великої війни.

Міський голова Вознесенська Євгеній Величко коментує, що 2 роки назад таке впровадження дозволило зекономити місту і електроенергію і гроші:

«2 роки назад ми реалізували проєкт на 50 кВт і нам це дало можливість зекономити півмільйона гривень у 2022 році»

У сюжеті «Фактів ICTV», заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Андрій Макоєд каже, що таке впровадження допоможе вознесенцям, навіть якщо у країні буде повний блекаут:

«У випадку погашення повністю всього електропостачання у місті, країні, підприємство зможе отримувати електроенергію. У випадку відсутності мережі, ми зможемо подавати воду абонентам. На сьогоднішній день це буде близько 45% усього споживання цієї насосної станції. Чим більше таких станцій ми збудуємо тим більше нас не торкнеться ні повна відсутність електропостачання, ані зростання ціни на цього, а економити ця станція для нас буде близько 1 200 000 гривень на рік.».

Експерти кажуть, що у воєнний час такі проєкти — це можливість допомогти містам залишатись із необхідними для життя ресурсами навіть тоді, коли традиційна енергетика може потерпати від ворожих атак.

 

На сьогодні відомо, що спільно із закордонними колегами, у Вознесенську планують почати будівництво і третьої такої електростанції, що говорить про розвиток «зеленої» енергетики у країні та оптимістичний настрій українців, які налаштовані на відновлення країни та не зупиняються у цій роботі навіть під час повномасштабного вторгнення окупантів.

 

Останні новини