Аграрії Миколаївщини готуються до весняно-польових робіт!

23.02.2023, 14:17

Аграрна промисловість України не зупиняється в умовах повномасштабного вторгнення рф, а навпаки  приймає виклики і долає труднощі, щоб забезпечити країну усім необхідним. Непроста ситуація із роботою в полях та погодні умови цьогоріч внесли свої корективи у роботу аграрного комплексу області.

Зима 2022-2023 була доволі теплою, але якщо для українців це комфортна температура, то для полів це стає перешкодою, адже тепла зима спричиняє дефіцит ґрунтової вологи та збільшує вплив гризунів на культури.

Також, однією з проблем, з якою стикнулись агроформування стала нестача пального, добрив та інших матеріалів і технічного запезпечення, яке необхідне для якісного проведення усіх робіт. Великі агрохолдинги залишають південь країни, поступаючись місцем невеликим фермерським господарствам.

Голова комісії з питань агррополітики Миколаївської обларади Надія Іванова прокоментувала процес підготовки Миколаївських аграріїв до сезонних робіт:

«Продовжує зростати ціна на добрива та засоби захисту рослин. Тепла зима спричинила дефіцит ґрунтової вологи. Такі виклики вимагають нестандартних підходів до проведення весняно-польових робіт в 2023 році. На півдні області багато хто з фермерів уже вийшли у поле, у кого є технічна і фінансова можливість і добрива. Роблять підживлення і починають сіяти ранню ярову групу. Але проблем вистачає. Найбільші, на деокупованих територіях, і там, де велися бойові дії  це розмінування. А на прифронотових територіях, аграрії залишися без насіння, без техніки  немає нічого. Щодо інших територій, то це добрива, хоча на минулому тижні трішки здешевшали, але все-таки дорогі".

Фермери працюють над накопиченням необхідних паливних матеріалів та мінеральних добрив, щоб ефективно здійснити весь комплекс необхідних робіт, проте через воєнні умови постає додаткове питання: відшкодування збитків пошкодженого майна та страхування на випадок воєнних дій. На сьогоднішній день процесс врегулювання компенсації збитків займає доволі довгий час, адже підрахунок майна, яке було пошкоджене чи вкрадене складається досі. Велика кількість техніки не лише постраждала під час вторгення військ рф, а й у процесі розмінування полів. У деяких громадах ці поля досі знаходяться у небезпеці, а фермерів закликають бути надзвичайно обережними під час проведення робіт.

 

У Вознесенському районі станом на 22 лютого засіяно 165 727 гектарів пшениці та ріпаку. Фермери проводять підживлення культур.

Голова Вознесенської РВА Сергій Шурабура прокоментував стан аграрного комплексу у районі:

"У цілому зернова група складає 202 884 гектарів. Але настрій аграріїв патовий, бо цінова політика змінилася, в порівнянні з 2022 роками. Зараз, як правило, беруть спрощені добрива. Але зерно заклали у землю і сподіваються, що всі плани будуть реалізовані".

Аграрні підприємства Миколаївщини продовжують працювати, не дивлячись на усі труднощі та виклики, які постають перед ними цього року, а отже процес відновлення українських земель і полів буде злагоджений та плідний.

 

 

Останні новини