Веселинівська лікарня не отримує фінансування від НСЗУ

07.07.2023, 18:45

Веселинівська районна лікарня має 10 пакетів послуг від Національної Служби здоров'я. 2022 році її фінансування складало 25 мільйонів гривень, розповів головний лікар КНП "Веселинівська районна лікарня" Олександр Приходько.

"5 мільйонів в цьому році було знято за часткове невиконання по мобільній паліативній допомозі та було знято зі стоматологічної допомоги. Але це загалом по всій Україні було так. На сьогодні маємо 20 мільйонів",— говорить головний лікар Олександр Приходько.

Зі слів головного лікаря, в лікарні налічується 138 працівників. Розрахована лікарня на 75 ліжок, але під час епідемії розгорталися до 120 ліжок. Станом на 7 липня на лікуванні перебуває 81 людина.

За словами депутата Веселинівської селищної ради Володимира Винокурова, в громаді проживає приблизно 18 тисяч людей. Згідно з проєктом Міністерства охорони здоров'я, одна загальна лікарня має бути розрахована щонайменше на 40 тисяч людей. У зв'язку з цим і постало питання про реорганізацію закладу.

"Це питання можна вирішити шляхом об'єднання двох лікарень сусідніх громад. Цим самим ми врятуємо свою лікарню, яку, на жаль, з наступного року МОЗ не бачить"

Об'єднання з Доманівською лікарнею, яка обслуговує жителів трьох громад колишнього району – разом 28 тисяч людей, дозволить зберегти штат медпрацівників і продовжити прийом громадян, говорять головний лікар і представник місцевого самоврядування.

Головний лікар Вознесенської багатопрофільної лікарні Володимир Красьоха говорить, за потреби зможе запропонувати лікарям роботу у своєму закладі. Лікарня розрахована на 400 ліжок, є можливість розширятися.

"Те, що ми спостерігаємо останні 8 років. Потік пацієнтів з таких регіонів як Веселиново, і з усіх маленьких районів у новоствореному Вознесенському районі – і так лягає на нас. Інсультний центр у Вознесенському районі тільки у нас на 200 тисяч населення",— Володимир Красьоха.

У зв'язку з воєнним станом процес реформи МОЗ був призупинений на Миколаївщині, в ОВА створили робочу групу. Кожна ситуація з лікарнею буде розглядатися окремо, розповідає заступник начальника ОВА Юрій Гранатуров.

"Це випадки нечасті. Але в районних центрах, скоріше всього, ще декілька буде. Я думаю, що це все потрібно координувати. Ми маємо зараз такий термін, що після закінчення воєнного стану ще 6 місяців ми будемо захищати ту спроможну мережу лікарняних закладів, яка є в Миколаївській області",— розповідає Юрій Гранатуров.

Останні новини