Заблоковане РФ вугілля з Казахстану відправлять до України морським транспортом, – Шмигаль

22.11.2021, 13:15
Фото з відкритих джерел

Вугілля з Казахстану, транзит якого заблокувала Російська Федерація, мають доставити до України морем..

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, передає Радіо Свобода.

"Сьогодні є інформація про те, що вугілля з Казахстану через Тамань, через порт виходить і буде спрямовуватися в Україну. Залізничне сполучення дійсно заблоковане, неможливо везти. Але морським транспортом, є інформація, перший корабель будуть відправляти буквально в найближчі дні", – зазначив він в інтерв’ю виданню.

Пізніше в "Центренерго" підтвердили, що компанія планує забезпечити поставки вугілля морським шляхом, щоб уникнути ризиків енергетичної блокади, яку розпочала Російська Федерація стосовно України. Зокрема, 20 листопада до порту "Южний" прибули перші 60 тис тонн вугілля.

Зазначається, що в якості основного постачальника імпортного вугілля "Центренерго" обрало Казахстан – на піку цінового росту це була найкраща пропозиція та найоптимальніше співвідношення ціни та якості.

"Центренерго" співпрацювало з одним із найбільших світових вугледобувних підприємств. З середини листопада 2021 року Росія почала в неофіційному режимі стримувати транзит казахстанського вугілля в бік України через свою територію. З метою диверсифікації поставки вугілля ПАТ "Центренерго" уклало контракт на його доставку морським транспортом. В подальшому компанія планує забезпечити поставки вугілля саме морським шляхом, аби уникнути ризиків енергетичної блокади з боку РФ, під санкціями якої знаходиться товариство", – наголосили в компанії.

 

Останні новини