В Україні створять Національне військове меморіальне кладовище

03.04.2023, 17:47

В жовтні 2022-го Київрада планувала розробити план розташування такого кладовища в урочищі "Лиса Гора". Це схвалили й депутати Верховної Ради. Проте, після протестів екологів, уряд доручив КМДА знайти нове місце.

Станом на сьогодні ж, місцем для початку робіт обрано поряд з Биківнянськими могилами найбільшим в Україні місцем поховання жертв сталінських репресій. 

Заступник голови Українського інституту нацпам'яті Володимир Тиліщак каже, що таке місце буде не лише показувати нам ціну свободи, а стане простором, де про цю ціну пам'ятатимуть майбутні покоління українців.

Зараз, відповідно до законодавства, забудовник повинен дослідити межі проведення будівництва, щоб при створені нових захоронень не пошкоджувались вже існуючі місця поховання останків жертв політичних репресій.

Коментуючи питання про критерії, за якиим обирали місце та скільки часу піде на створення даного меморіального комплексу, заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Катерина Чуєва відповіла:

"Місце, яке запропонували під створення Національного військового меморіального кладовища знаходиться дещо у стороні від самих меморіалів і основних відомих на сьогодні поховань. Ділянка дійсно виявилась оптимальною по всіх показниках. Вона зняла низку питань, починаючи з екологічних, ландшафтних і тому подібних речей. Зараз є план реалізації цього проєкту, який визначає що та в якій послідовності робиться, які органи влади за що відповідають. Через 2-3 місяці, думаю, ми вже будемо розуміти, які терміни та кошти потрібні."

За проєктом, кладовище буде не лише місцем фактичного захоронення полеглих захисників України, а комплексом, який включатиме військове кладовище, музейний комплекс, церемоніально-меморіальну локацію, крематорій, ряд інших об'єктів на кшталт парковки. 

У майбутньому комплекс має стати місцем почесних поховань на державному рівні загиблих Захисників та Захисниць, місцем офіційних заходів на вшанування полеглих героїв, місцем збереження й висвітлення наукової інформації про російсько-українську війну та інші події боротьби за незалежність України, зазначили в Мінкульті.

 

Останні новини