В Україні почав працювати реєстр педофілів

26.10.2021, 14:00
Фото з відкритих джерел

В Україні почав працювати у тестовому режимі реєстр педофілів. Наразі до нього вже внесли дані про 171 людину, які були притягнуті до відповідальності та відбувають покарання за сексуальні злочини проти неповнолітніх.

Про це  повідомляє  прес-служба Міністерства юстиції.

Реєстр педофілів, який поки що працює у тестовому режимі, наповнює Мін'юст разом з органами прокуратури та суду. Вони вивчають особисті справи засуджених у тому, щоб після закінчення відбування покарання інформація про них зберігалася у цій базі даних.

Як розповіла заступник міністра юстиції Олена Висоцька, у багатьох країнах уже є приклади того, як функціонує реєстр педофілів, а також його важливість для захисту дітей. Під час створення такої бази в Україні вивчили досвід США, Канади та європейських країн.

«Природою цього реєстру є те, щоб убезпечити, наприклад, навчальні заклади, чи лікувальні заклади, чи інших людей, які працюють із групами дитячих колективів від того, щоб взяти таку людину на роботу», — пояснила Висоцька.

Доступ до реєстру матимуть правоохоронні органи. Однак є багато нормативних перешкод щодо наповнення реєстру. Наприклад, не може засуджена за певною статтею особу внести до такого реєстру, доки не буде ухвали суду щодо цієї людини, в якій прямо буде передбачено внесення даних про таку особу до реєстру.

«Ми на шляху створення реєстру, і я думаю, що незабаром країна матиме цивілізований, ефективний, працюючий реєстр, який можна використовувати», — резюмувала Олена Висоцька.

Останні новини