Україна припинила авіасполучення з Білоруссю

26.05.2021, 19:06

Таке рішення було ухвалено під час позачергового засідання Кабінету міністрів 25 травня.

Також українським авіакомпаніям та літакам заборонили виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь. Крім цього, заборонено оформлення пасажирів, які прямують з Білорусі або в Білорусь у митних пунктах аеропортів.

В Кабінеті міністрів вважають, що ситуація з примусовою посадкою літака компанії Ryanair у Мінську є порушенням Конвенції про міжнародну цивільну авіацію. Як повідомив голова уряду Денис Шмигаль, це рішення спрямоване на забезпечення безпеки польотів і пасажирів.

У Білорусі відреагували на таке рішення нотою протесту. Там вважають, що заборона польотів є необгрунтованою, адже це "не дозволить громадянам Республіки Білорусь повною мірою скористатися рекреаційним потенціалом України в самий розпал туристичного сезону".

Зазначимо, що згідно з даними сервісу Flightradar24, який відстежує рух повітряних суден в усьому світі, над територією Білорусі майже не літають авіалайнери. Час від часу у повітряному просторі цієї країни з'являються літаки тих країн, які ще не пристали на пропозицію відмовитися від здійснення польотів над Білоруссю після інциденту з примусовою посадкою рейсу Ryanair в Мінську. 

Нагадаємо, 23 травня білоруська влада вдалася до примусової посадки літака компанії Ryanair з Афін до Вільнюса під приводом можливості теракту на борту. Після посадки був заарештований активіст та опозиційний журналіст Роман Протасевич. У мережу виклали відео із Протасевичем, де він говорить, що з ним все в порядку і він дає свідчення білоруським правоохоронцям. Однак видно, що журналіст у поганому стані.

США та країни ЄС засудили дії білоруської влади, вимагали негайно звільнити Протасевича і рекомендували авіакомпаніям призупинити польоти в небі над Білоруссю, а європейським аеропортам – не приймати рейси білоруського перевізника "Белавіа".

Останні новини