НБУ пояснив, що відбувалося з інфляцією у червні

13.07.2021, 15:06

Інфляція в червні склала 9,5% і кілька перевищила прогноз Нацбанку, але відхилення зменшилася, адже сповільнилося зростання цін на сирі продукти. Про це в своєму коментарі повідомляє НБУ.

"Уповільнення зростання цін на сирі продукти харчування нівелювало ефекти від подальшого подорожчання природного газу і соняшникової олії, а також від посилення фундаментального інфляційного тиску", - пояснив регулятор.

Базова інфляція в червні прискорилася до 7,3% в річному вимірі з 6,9% в травні. Переважно це викликано зростанням цін на оброблені продовольчі товари (12,1% г / г) внаслідок високих світових цін на продовольство.

Підвищення вартості послуг також прискорилося до 8,1% г / г. Через стійкий споживчий попит і зростання виробничих витрат швидше дорожчали послуги громадського харчування, культури, відпочинку, інтернету і таксі.

Меншими темпами також дорожчали туристичні послуги, зокрема внаслідок тимчасової зупинки авіаційного сполучення між Росією і Туреччиною.

Незначно прискорилося зростання цін на непродовольчі товари (до 1,6% г / г) під впливом стійкого споживчого попиту і ефектів перенесення ослаблення обмінного курсу в попередні періоди.

Темпи зростання цін на сирі продукти харчування продовжили знижуватися (до 5,1% г / г). Зокрема, сповільнилося подорожчання ягід через розширення пропозиції на українському ринку. Збільшення імпортної та вітчизняної продукції ранніх овочів позначилося на зниженні цін на них.

Водночас швидше дорожчало молоко через зростання виробничих витрат. Високі світові ціни на цукор і найгірший урожай цукрових буряків зумовили подальше подорожчання цукру на внутрішньому ринку.

Адміністративно регульовані ціни надалі підвищувалися (до 18% г / г). Вартість газу для населення продовжила рости стрімкими темпами насамперед на тлі низької бази порівняння.Заразом у місячному вимірі подорожчання виявилося незначним, через уведення річних контрактів з фіксованими тарифами для населення.

Збільшення виробничих витрат, зокрема на паливо й оплату праці, позначилося на вартості транспортних послуг.

Темпи зростання вартості палива сповільнилися до 34,7% г / г через ефект бази порівняння. Незначний вплив також мало державне регулювання цін у формі обмеження торгівельної надбавки на бензин А-95 і дизельне паливо.

Останні новини