На Закарпатті з початку року виявили 700 крадіжок газу

25.11.2021, 14:15
Фото з відкритих джерел

За 10 місяців поточного року спеціалісти АТ "Закарпатгаз" виявили майже 700 випадків крадіжок природного газу на загальну суму понад 3 млн грн.

Це на 31 випадок, або на 5% більше, ніж за аналогічний період минулого року, повідомляє пресслужба компанії.

Зазначається, що на початок листопада порушники відшкодували збитки і сплатили суму у розмірі 2,4 млн грн.

У компанії пояснили, що переважна більшість порушень, а саме 545 випадків, здійснено побутовими споживачами, тобто населенням, а 142 – непобутовими. Найпоширеніші з них – несанкціоноване відновлення газоспоживання. Також фіксуються випадки незаконних врізок у газопроводи та втручання в роботу лічильників обліку газу. Зазначається, що виявляючи такі факти, спеціалісти діють відповідно до інструкцій.

Водночас суми таких крадіжок різняться: борги та штрафи деяких споживачів сягають десятків, а то й сотень тисяч гривень. Наприклад, у січні фахівці "Закарпатгазу" знайшли несанкціонований газопровід у селі Теребля, що на Тячівщині. Споживачці, що здійснювала крадіжку, довелося сплатити майже 200 тис. грн.

"Деякі споживачі навіть після припинення газопостачання намагаються незаконно користуватися газом. По-перше, такі дії тягнуть за собою серйозні штрафи та відповідальність перед законом. По-друге, самовільне втручання у роботу системи газопостачання – особливо небезпечне. Такі дії можуть призвести до ситуацій із летальними наслідками", – прокоментував технічний директор АТ "Закарпатгаз" Сергій Козар.

За його словами, після виявлення протиправних дій з боку споживачів спеціалісти підприємства складають акт про порушення, припиняють постачання газу і передають матеріали на розгляд відповідної комісії. Комісія визначає суму завданих товариству збитків, а якщо споживач відмовляється її сплачувати, – справу передають до суду.

 

 

Останні новини