Місто-герой Охтирка: Президент України відвідав Сумщину

28.03.2023, 15:59

28 березня 2023 року, Президент України Володимир Зеленський відвідав з робочим візитом Сумщину, де взяв участь у заходах з нагоди героїчниї оборони міст Охтирка та Тростянець.

У своїй промові пан Зеленський згадав поіменно імена тих військовослужбовців та цивільних, що загинули під час оборони Охтирки. Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. 

Відзначаючи героїзм та стійкість міста Охтирка, яке пережило важкі втрати й жорстокі ворожі удари російської авіації по житлових кварталах, обстріли з реактивної артилерії цивільної інфраструктури, Президент присвоїв місту почесне звання "Місто-герой"

У своїй промові Володимир Олександрович зазначив:

"На Сумщині, у нашій Охтирці, ми вшановуємо справжню козацьку хоробрість і незламність наших людей, наших героїв, усіх українців та українок. Тих, хто бився тут за своє місто, за свою землю й тим самим – за всю нашу державу. Тих, хто знищував російські колони тут і тим самим ламав увесь ворожий задум проти України й українського народу. Для мене велика честь – вручити сьогодні Охтирці почесну відзнаку міста-героя, міста-захисника, міста-переможця

Також, на заході відбулась церемонія вручення державних нагород учасникам оборони міста Охтирки.

Ордени «За мужність» ІІІ ступеня та медалі «За військову службу Україні» від Глави держави отримали військовослужбовці ЗСУ.

Ордени й медалі також були вручені працівникам Служби безпеки України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Крім того, Президент вручив нагороди чотирьом цивільним особам: орден княгині Ольги ІІІ ступеня та ордени «За мужність» ІІІ ступеня, якого одна особа була удостоєна посмертно.

Глава держави наголосив, що Україна ніколи не забуде та не пробачить державі-терористу усі ті злочини, які вона скоїла на українській землі:

"Справедливість для нас сьогодні – головне, тому ми не пробачимо того, що було зроблено проти українців, проти України. Притягнемо до відповідальності всіх убивць із Російської Федерації, терористів і саму державу-агресора. І жодної рани, завданої цією війною, ми не залишимо на тілі нашої держави. Відбудуємо абсолютно все зруйноване. І зробимо все, щоб усі ці міста й села відродилися."

Останні новини