"Енергоатом" і Holtec завершують холодні випробування Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива

23.11.2021, 09:00
Фото з відкритих джерел

НАЕК "Енергоатом" і компанія Holtec завершують холодні випробування Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), після чого на початку наступного року планується вже завантаження на нього справжнього палива.

Про це повідомив т.в.о. президента НАЕК Петро Котін на брифінгу.

"Зараз йдуть останні прогони з перезавантаження макетів палива з енергоблоків АЕС на ЦСВЯП. До кінця року холодні випробування будуть завершені, і на початку наступного почнемо відвантажувати паливо. Воно піде з Рівненської АЕС", – сказав Котін.

Він підтвердив, що ліцензію Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) на експлуатацію ЦСВЯП компанія поки не отримала, але розраховує на це "якщо не в кінці поточного року, то в січні-лютому наступного".

"До того моменту, поки буде відвантажуватися перше паливо, ліцензія буде отримана. На мій погляд, там залишилися некритичні зауваження", – зазначив Котін.

Як повідомлялося, в кінці серпня глава НАЕК анонсував плани компанії почати вивозити перші контейнери з АЕС на ЦСВЯП вже до кінця поточного року, кажучи про очікування отримати ліцензію ДІЯРУ найближчим часом. При цьому він підкреслював, що затверджені графіки вивезення палива передбачають "певний запас міцності на самих АЕС" у разі необхідності затримати вивезення.

 

Останні новини