Експорт газу перевищив імпорт у жовтні в 3 рази, – Оператор ГТС

05.11.2021, 13:45
Фото: ISTOCK

У жовтні 2021 року обсяг транспортування природного газу з ЄС до України склав 154,7 млн кубометрів, що на 77% або на 510 млн куб. м менше, ніж у вересні.

Натомість експорт разом з реекспортом газу з України до країн Європи зріс на 81%, порівняно з вереснем, і склав 479,3 млн куб.?м, повідомляє пресслужба "Оператора ГТС України".

Основний об'єм газу минулого місяця було імпортовано в Україну зі Словаччини – 115,9 млн кубометрів або 75% всього імпорту. Імпорт з Польщі скоротився до 1,8 млн куб.?м.

"Після зупинки фізичного транзиту газу до Угорщини імпорт з цієї країни до України скоротився в 16 разів, проте не зупинився повністю завдяки віртуальному реверсу. У жовтні з Угорщини імпортували 37 млн куб.?м газу", – зазначається у повідомленні.

Водночас експорт та реекспорт газу у жовтні зросли на 81%, порівняно з вереснем, – до 479,3 млн куб.?м. Відповідно замовники експортували до Угорщини 223 млн куб.?м, до Словаччини — 191,7 млн куб.?м, до Польщі — 53,3 млн.

Також у жовтні Молдова замовила не лише російський газ, але й скористалась послугами альтернативних постачальників. З України до Молдови 11,2 млн куб. м газу експортували п’ять постачальників.

За даними "Оператора ГТС", в цілому за 10 місяців 2021 року Україна імпортувала 2,54 млрд куб.?м газу, експорт та реекспорт склав 1,63 млрд куб.?м.

"Баланс імпорту-експорту газу залишається позитивним, адже за підсумками 10 місяців 2021 Україна отримала більше газу, ніж експортувала. Однак варто зазначити, що у вересні-жовтні відбір з митного складу перевищує минулорічні показники, особливо в угорському напрямі. З вересня ми спостерігаємо, як на тлі газової кризи в Європі трейдери нарощують реекспорт газу з України, який закачали у сховища в 2020 році", – пояснює гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

За даними "Оператора ГТС", зупинка фізичного транзиту газу до Угорщини через Україну значно обмежила можливості українських та іноземних замовників імпортувати газ цим маршрутом. Проте завдяки наявності альтернативних маршрутів, замовники перейшли на імпорт зі Словаччини.

 

Останні новини