Екологи б'ють на сполох через руйнування ґрунтів сільгосппризначення в Україні

08.12.2021, 16:00
Фото з відкритих джерел

Екологи нарікають на реальну та масштабну екологічну проблему, яка замовчується в Україні, - руйнування ґрунтів сільгосппризначення.

Про це йдеться в сюжеті "5 каналу".

Так, ситуація наразі склалася критична: щороку в Україні майже 500 млн тонн орних земель потерпають від ерозії, це призвело до зниження родючості ґрунту на площі понад 32 млн га. 

Експерт із землекористування Михайло Амосов пояснює, що найбільше у нашій країні потерпають від ерозії південні регіони – йдеться про вітрову ерозію. 

"А центральні регіони більше потерпають від водної ерозії та вітрової разом. Зараз таких деградованих земель через ерозію близько 13 млн га", – пояснює експерт.

Як йдеться у сюжеті, зупинити явище ерозії та зниження родючості ґрунтів можна лише різко скоротивши масштаби розорюваності, наприклад, у долинах річок, та вивівши з обробітку всі схили.

"Ми друга держава у світі з кінця в списку держав за рівнем розораності. Тобто більше, ніж наша держава, розораний лише Бангладеш. І у нас на цьому етапі рілля займає 57% країни - це значно більше фактично, ніж у всіх інших державах Європи разом узятих", - наголосив голова ГО "Українська природоохоронна група" Олексій Василюк.

Останні новини