Україна в європейських підручниках

30.03.2023, 13:29

Війна в Україні триває вже дуже довго, та тільки після повномасштабного вторгнення весь світ дізнався про нашу країну по-справжньому, побачив її міць та незламність.

Український інститут досліджував відсоток знань про історію України в європейських країнах та виявилось, що ці рівень цих знань надзвичайно низький.

Так, заглиблюючись у цю тему, завідувачка інформаційно-аналітичного відділу Українського інституту Надія Коваль розповідає про те, як представлена історія України ХХ ст. у підручниках Франції, Німеччини, Польщі та Великої Британії, спираючись на проведений проєкт з дослідження учбової літератури. За словами пані Коваль, залежно від країни, учасники проєкту дослідили від 30 до 60 підручників історії та суб’єктності України. Послідовних наративів про українську історію в цих підручниках, як правило, немає.   

Велика Британія

У Великій Британії тема України з’являється в контексті історії Першої світової війни, формування Радянського Союзу і в історії Другої світової війни. З’являється в цих моментах доволі побіжно, іноді географічно  як територія, на якій відбуваються певні події, іноді згадується при утворенні СРСР.

Якщо говорити про історію Радянського Союзу та Другої світової війни, то вона радше радянсько- та русоцентрична, а українські сюжети є прохідними. Зараз присутність України поступово розширюється, хоча й залишається низькою.

Польща

У польських підручниках найбільше уваги приділяється сюжетам, пов’язаним з українською історією в ранньомодерних часах XVI-XVIII століття.

Також в історії ХХ століття історія України представлена в контексті польської історії: Перша світова війна, битва за Львів, східну Галичину, Друга польська республіка, Друга світова війна. У всіх цих моментах виринають ті чи інші інтерпретації подій, пов’язаних з українською історією.

У польських підручниках Україна й українці представлені перш за все через конфлікти, які вони мали з поляками в ХХ столітті. Але при цьому всьому не можна сказати, що українці представлені вороже, а дискурс цих підручників розглядає не вживає дуже радикальних конструкцій стосовно українців.

Франція

У підручниках Франції підхід до Київської Русі в підручниках Франції залишається русоцентричним. Вона трактується як протодержава, з якої потім з’явилася Росія. Часто Україна з’являється на карті просто як об’єкт, фон, де відбуваються певні події. Проте у Франції особлива увага звернена до Голодомору, який описаний більш детально, ніж у підручниках інших країн. Друга тема, яка сильно цікавить французів і детально описана,  це тема Чорнобиля.

Німеччина

Травматичний довісд Другої світової війни наштовхнув Німеччину не просто викласти події історії у шкільній літературі, а перш за все  за допомогою підручника з історії виховати свідомого громадянина зі сталою системою громадських цінностей. Історія окремих країн дуже детально не вивчається, а до підручників потрапляють дуже усталені факти та спільні інтерпретації. Тож різницю між різними виданнями часто складно помітити.

 

Тим не менш, на сьогоднішній день про Україну чують, розповідають, підтримують, а отже і наша історія, як історія відбудови незалежної нової країни стане відомою у світі як приклад стійкості, сили духу та опору окупаційним військам ворога.

Останні новини