У Бельгії екстрено зупинили реактор АЕС

16.07.2021, 17:32

 Фото: АЕС "Доель" у Бельгії (wikimedia by Bj?rn Christian T?rrissen)

«Реактор Doel 2 був зупинений в ручному режимі в ніч з 14 на 15 липня, тому що співробітник ENGIE Electrabel (компанія-оператор) помітив швидке зростання витрат водню у генераторі змінного струму, що є ознакою його витоку. Рішення зупинити реактор було прийнято як захід перестороги, що дозволило негайно скоротити будь-які супутні ризики», - йдеться у повідомленні компанії.

Нині ситуація перебуває під контролем. Федеральне агентство з атомного контролю продовжує моніторинг цього інциденту у взаємодії із компанією-оператором. Причини, що призвели до витоку водню, з’ясовуються. Реактор не може бути запущений знову без повного усунення витоку. Виток водню в генераторі змінного струму напряму не пов'язаний із діяльністю АЕС, він може траплятися на енергетичних станціях інших типів. Разом з цим в атомній промисловості до такого обладнання висуваються підвищені вимоги й стандарти.

У згаданому випадку були застосовані негайні дії, щоб запобігти будь-яким можливим ризикам. У повідомленні уточняється, що генератор змінного струму розміщується у «неядерній» секції АЕС та технологічно охолоджується воднем.

Останні новини