Китай запустить експериментальний торієвий реактор

26.07.2021, 16:45

Фото: commons.wikimedia.org/Експериментальний торієвий реактор MSRE в Ок-Рідж (1965-1969 рр.)

У вересні в китайському місті Увей почнуться випробування LFTR - малогабаритного ядерного реактора на 2 МВт, який не використовує воду для охолодження.

Там же 2030 року планується ввести в експлуатацію 1-й комерційний е / е. Проекти реакторів на розплавах солей не новинка, про них відомо з 1960-х, а концепція - з 1946 р Різні експериментальні конструкції замість паливних стрижнів в основному використовували збагачений уран, розчинений під низьким тиском у фторідних солях літію та берилію. Від подібних розробок відмовилися через підвищену корозії, а від розробок з торієм - через його слабку радіоактивность, яка ускладнює розвиток і підтримку реакцій ділення до прийнятних рівнів без додавання урану. Як китайські фізики вирішили ці проблеми, невідомо.

Китайський зразок LFTR буде працювати на торії (Th). Реактор буде в висоту 3 м, в ширину / глибину - по 2,5. З нього планують "знімати" до 100 МВт: цього достатньо для забезпечення е / е 100 000 чол.

Сольовий розплав з температурою від 600° С подається в АЗ, де під бомбардуванням нейтронами атоми торію перетворюються в 233U. Той розщеплюється, виділяючи енергію і ще більше нейтронів, що запускає ланцюгову реакцію. Розплав проходить через 2-у камеру, де надлишкова енергія "знімається" на сольовий теплоносій і потім перетворюється на електрику. Такий реактор буде безпечнішим "звичайних": при контакті з повітрям торій швидко охолоджується і твердне, що робить більш безпечною аварійну витік.

Останні новини