Найрозповсюдженіші види шахрайств: поліція застерігає мешканців Вознесенщини

11.05.2023, 15:14
Попри неодноразові попередження з боку правоохоронців, громадяни продовжують потрапляти на гачок аферистів і втрачають свої заощадження.
Поліцейські нагадують про види шахрайств та як від них захиститися.
  • Фейкова соціальна допомога
З початком війни набули «популярності» і шахрайства з соціальними виплатами. Зловмисники розміщують оголошення про надання різного виду соціальної або благодійної допомоги, присилають посилання для реєстрації на отримання виплат, під час якої потерпілі вводять свої особисті дані. Таким чином аферисти отримують доступ до карткових рахунків, з яких знімають усі кошти.
  • Купівля та продаж товарів в інтернеті
Аферисти навчилися використовувати оголошення про купівлю-продаж в інтернеті. Зловмисники знаходять таке оголошення, пишуть тому, хто його розмістив, а потім надсилають посилання, за допомогою якого знімають гроші з рахунку потерпілого.
Фейкові сайти інтернет-магазинів та розрахунок наперед теж нерідко використовуються шахраями. Найчастіше аферисти продають та купують популярні товари. Аби не потрапити на гачок шахраїв під час онлайн-шопінгу, поліцейські радять користуватися лише перевіреними сайтами, надавати перевагу післяплаті та не переходити за сторонніми посиланнями.
  • Дзвінки від «псевдобанкіра»
Під виглядом банківських працівників шахраї телефонують та випитують у вас конфіденційну інформацію про платіжну карту.
Справжні працівники банку не запитують таку інформацію. Не поспішайте проводити будь-які операції співрозмовника, краще покласти слухавку і зателефонувати або відвідати банк особисто.
  • Родич потрапив у біду
Вам телефонують та повідомляють, що ваш родич потрапив до лікарні або поліції та, щоб вирішити проблему або уникнути відповідальності, потрібно перерахувати кошти.
Не піддавайтесь емоціям і не поспішайте виконувати умови шахраїв. Попросіть невідомого, який вам зателефонував, назвати ім’я вашого родича, описати зовнішність або назвати іншу особисту інформацію.Поліція Вознесенщини закликає громадян бути обережними.

Аби не стати жертвою шахраїв не повідомляйте нікому особистих даних, завжди перевіряйте інформацію, купуйте на перевірених сайтах і користуйтеся післяплатою та не переходьте за сумнівними посиланнями.

Якщо ж ви все-таки стали жертвою аферистів, не зволікайте, негайно телефонуйте 102
Останні новини