Житлова субсидія в опалювальний сезон. Як миколаївцям отримати допомогу

26.09.2023, 17:00

Жителі Миколаєва станом на 26 вересня 2023 року мають можливість отримати субсидію від держави на оплату житлово-комунальних послуг. Подати документи можна, звернувшись до сервісних центрів Пенсійного фонду України.

Про це під час брифінгу розповіла заступниця начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Миколаївській області Ольга Галинтовська.

За словами Ольги Галинтовської, житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення із заявою і до закінчення опалювального періоду.

Субсидія розраховується на два періоди:

  • неопалювальний період (з 1-го травня до 30 вересня);
  • опалювальний період (з 1-го жовтня до 30 квітня).

"На опалювальний період 2023-2024 років всім субсидіантам, які отримують свою субсидію щомісяця, в тому числі ті субсидіанти, яким субсидію було розраховано в нульовому значенні на неопалювальний період, органи Пенсійного фонду проведуть нарахування субсидії на опалювальний період автоматично. Це означає, що цій категорії субсидіантів до органів пенсійного фонду звертатися не потрібно, заяви та декларації нові подавати не потрібно", — говорить заступниця начальника Головного управління пенсійного фонду України у Миколаївській області.

При розрахунку субсидії на опалювальний період враховуватимуть доходи членів домогосподарства за перший і другий квартали поточного року, каже Ольга Галинтовська.

"Субсидія на тверде, рідке та пічне побутове паливо. Законодавством передбачено звернення за даним видом субсидії щороку. Ті громадяни, які ще не встигли подати заяви на призначення цього виду субсидії, у них є така можливість до кінця 2023 року. Що стосується тих громадян, які не зверталися за призначенням субсидій або тих громадян, яким було відмовлено в силу певних причин у призначенні субсидій за заявами, які були подані раніше, то таким громадянам задля визначення права щодо призначення субсидії на опалювальний період, необхідно буде звернутися до органів Пенсійного фонду, подавши при цьому заяву та декларації", — сказала Ольга Галинтовська.

Субсидія призначається тільки за одним місцем проживання особи, тобто за місцем реєстрації, за місцем задекларованим або за фактичним місцем проживання.

Люди, які змінили місце проживання або отримали статус ВПО — мають можливість звернутися до органів пенсійного фонду за призначенням субсидії за місцем фактичного проживання, каже Ольга Галинтовська.

"Окрім заяви та декларації даній категорії громадян потрібно буде долучити обов’язково документ, який підтверджує, що особа проживає за цією адресою. Це може бути договір оренди, або, якщо ця людина має статус ВПО, то до заяви та декларації дана категорія громадян долучає довідку про реєстрацію внутрішньопереміщеної особи", — розповідає заступниця начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Миколаївській області.

Способи звернення з заявами на призначення субсидії:

  • безпосередньо звернення до сервісних центрів пенсійного фонду України;
  • звернення до уповноваженої посадової особи сільської, селищної, міської ради, відповідної територіальної громади, до центра надання адміністративних послуг відповідної територіальної громади;
  • відправлення заяви, декларації та необхідного документу поштою, а також направлення їх в електронному вигляді.

Електронне направлення заяви та декларації можна зробити за допомогою декількох ресурсів:

  • через портал "Дія";
  • за допомогою мобільного застосунку Пенсійного фонду України;
  • за допомогою Вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України.
Останні новини