Освіта у Миколаївській області зазнала певних втрат, проте педагоги вже знають як надолужити втрачене

05.09.2023, 08:00

 

 

Понад 300 учнів з 13-ти навчальних закладів Миколаївської області взяли участь у загальноукраїнському дослідженні якості освіти в умовах воєнного стану. Більшість учнів шостих і восьмих класів виконали тести з математики та української мови на "середньому" рівні. Тестування відбулось у травні 2023 року. Результати оприлюднили на початку нового навчального року.

Про це розповіла начальниця Управління Державної служби якості освіти у Миколаївській області Тетяна Голубченко.

За словами Тетяни Голубченко, якість знань учнів визначали за чотирирівневою шкалою  початковий, середній, достатній і високий рівні. Переважно діти здобули від 16 до 50 балів.

"Ми виявили декілька "освітніх втрат". По-перше, обмежений доступ до освітнього процесу. По-друге, втрати у навчальному часі, тобто є пропущені заняття. По-третє, погіршення психологічного стану, втрата мотивації у всіх учасників освітнього процесу: учнів, педагогів, керівників закладів, батьків. По-четверте, зниження успішності учнів. Цифри неоптимістичні, але для того і дослідження, щоб розуміли, що надалі робити й працювати в новому навчальному році продуктивно", — розповіла Тетяна Голубченко.

Згідно з результатами дослідження, 30 відсотків учнів в Україні не мали постійного доступу до освітнього процесу в умовах війни. На півдні та на Миколаївщині — 40 відсотків. Одна з основних причин — матеріально-технічне забезпечення. Лише половина з опитаних учнів має комп'ютер, ноутбук, планшет. 74 відсотки використовують для навчання смартфон, 23 відсотки батьків учнів базової та старшої школи зазначили, що дитина має один гаджет, що ділить з іншими членами сім'ї.

"Не кожен учень забезпечений інформаційно-комунікаційними засобами. Потім визначена недостатня гнучкість в організації освітнього процесу. 25 відсотків закладів у Миколаївській області не змінювали розклад занять. Це залежить від рішень керівників і педколективів. Календарно-тематичний план, за яким викладають свій предмет педагоги, в умовах війни має бути мобільним. Але 62 відсотки вчителів в області не адаптували, не змінювали плани"

Потребують змін форми та методи викладання матеріалу в умовах дистанційного навчання: 35 відсотків педагогів області не працюють з учнями у групах, лише 19 відсотків організовують практичні та лабораторні роботи.

"Ми знаємо, що підказати нашим педагогам, аби цей рік, що також в умовах війни, був більш ефективним, і наприкінці ми говорили про підвищення знань школярів. Фахівці управління Державної служби якості освіти розробили конкретні рекомендації. І вже п'ятого-шостого вересня ж на освітній платформі "Всеукраїнська школа онлайн" відбудуться онлайн тренінги "Інструменти виявлення і подолання навчальних втрат". Розраховані курси на педагогів, які викладають у 5-11 класах математику, українську мову та літературу, історію України, географію, фізику і біологію", — додала Тетяна Голубченко

 

Останні новини