Я мріяла, що в Україні мене почують

04.04.2023, 14:37

Відома всьому світові українка мала рідкісний тембр голосу – колоратурне сопрано, співпрацювала із Вітні Г’юстон і Майклом Джексоном, почувалася невимушено, співаючи блюз, оперні партії чи коротенькі джинґли. В Америці її голос лунав у кожному домі. Свій шалений успіх і непересічний талант Цісик використовувала задля популяризації української культури у світі. Ми зібрали найцікавіші факти про життя та творчість співачки:

  • У домі Квітки Цісик на Мангеттені було правило – розмовляти з родичами тільки українською.
  • Найбільшу популярність здобула в США під артистичним псевдо – Кейсі – поєднання перших літер імені та прізвища – Kvitka Cisuk.
  •  У 1978 році пісня «Ти осяюєш моє життя», яку виконала Квітка Цісик в однойменному фільмі, отримала «Оскар» і «Золотий глобус».
  • Уже перший диск у 1988 році здобуває найвищу нагороду Music Awards, а обидві українськомовні платівки в 1990 році номінують на премію "Ґреммі".
  • Співала на бек-вокалі у Вітні Г’юстон та Майкла Джексона. Також її запрошували для участі в записах своїх альбомів відомі співаки – Майкл Болтон, Боб Джеймс, Лінд Ронстад, Роберт Флек.
  • Квітка Цісик побувала в Україні лише один раз. У 1983 році вона приїхала із мамою у Львів. На дозвіл відвідати Україну Квітка чекала багато років. Під час поїздки їх з матір’ю супроводжувало кілька десятків співробітників КДБ.

“Я всім говорила, що українська музика дуже гарна, мелодійна і що народ такий співучий. А мені відповідали: якщо так, то заграй мені щось, заспівай мені щось… То є сумно, але ми не мали жодної платівки на професійному рівні. Бо то є дорога річ і забирає багато часу. Я зрозуміла, що мушу її зробити. І не тільки для своїх приятелів, а й для всіх українців. І я мріяла, що в Україні мене почують.

  • Дівчина записувала рекламну рок-пісню для Pepsi вранці, баладу для McDonalds в обідній час, гімн армії США вдень і 60-секундну оперу для AT&T вночі.
  • У 1998 році через хворобу на рак молочної залози 44-річна співачка пішла за обрій, та все є залишила нам у спадок ніжне звучання свого голосу в безсмертних піснях, що є генетичним кодом кожного українця.

Сьогодні пісні Квітки Цісик часто можна почути на українському радіо. Її іменем в Україні названі вулиці і школи, на честь Квітки Цісик проводять творчі конкурси і концерти. Квітка померла вдома у Нью-Йорку в оточенні сім'ї 29 березня 1998 року за п'ять днів до свого 45-річчя. 29 березня став Днем пам’яті Квітки Цісик.

 

Останні новини