У Первомайську на Миколаївщині станом на вересень триває громадське обговорення щодо перейменування міста.

18.09.2023, 20:00

Перший заступник міського голови Первомайська Дмитро Малішевський говорить, станом на вересень працює спеціальна комісія, що приймає та розглядає пропозиції щодо перейменування міста та його вулиць.

"У нас термін до грудня 2023 року, ми приймаємо пропозиції від усіх жителів міста Первомайськ, які є пропозиції щодо перейменування міста. Це не перша комісія була, їх вже було багато і ми зібрали п'ять пропозицій, які були саме гучні й більше набрали пропозицій. Ми опублікували ці пропозиції й потім пішли вже пропозиції від громадян та також будуть ще тривати. Комісія відпрацювала та виставила свої напрацювання, а потім ми далі ще збираємося", — розповідає Дмитро Малішевський.

Що таке перейменувати місто, це як дитину назвати. Ми хочемо, щоб наше місто мало гарне й милозвучне, красиве ім'я.

Зі слів Дмитра Малішевського, нові варіанти назв вмотивовані історичним минулим міста.

"Наше місто відрізняється, наприклад, від Южноукраїнська чи Вознесенська тим, що воно існувало давно і було це три міста. І тоді люди прийняли нейтральне ім'я, бо в нас був Ольвіополь, Богопіль й Гольта. І кожна частина хотіла існувати, але тоді знайшли альтернативний вихід, назвавши місто Первомайськ. Зараз ми шукаємо нову назву міста, яка ніяким чином не буде мати ніяких політичних підтекстів, а приводить до стандартів української мови", — говорить віцемер.

До участі у громадських обговореннях можна долучитися на офіційному сайті Первомайської міської ради та Фейсбук-сторінці.

Заступник мера зазначає, до 30 вересня 2023 року краєзнавці, історики, письменники та інші фахівці допрацьовують історичне підґрунтя та обґрунтують кожну пропозицію нової назви.

"Ми провели комісію вислухали пропозиції людей, дали доручення фахівцям доопрацювати пропозиції до 30 вересня й в жовтні будемо проводити громадське слухання. Відповідно до Закону Україну в нас є пів року для перейменування — це 18 січня 2024 року", — розповідає Дмитро Малішевський.

Завершити процедуру перейменування планують до грудня 2023-го року.

Останні новини