Нардеп Чорноморов за допомогою Фонду хоче залучити інвестиції для фермерів

14.10.2021, 16:25
Фото з відкритих джерел

«Завдяки цьому Фонду ми маємо можливість надати фермерам ті кошти, завдяки яким ми залучимо до них інвестиції», – вважає нардеп Чорноморов.

Як відомо, законопроект "Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві"  внесли  представники кількох фракцій та груп: "Слуга народу" (Микола Сольський, Артем Чорноморов), "Голос" (Володимир Цабаль, Юлія Клименко, Ярослав Железняк), "ЄС" (Артур Герасимов), гурт «Довіра» (Олег Кулініч).

Як зазначають автори в записці пояснення з посиланням на дослідження Світового банку, більшість малих і середніх фермерів не мають доступу навіть до базових банківських інструментів, тобто до кредитів, позик та іншої фінансової підтримки. Банки працюють, переважно, з аграріями від 400 га і більше, та й то з тими, хто вирощує олійні та зернові культури. Водночас, програми часткового гарантування кредитів затребувані бізнесом по всьому світу.

 «Тому пропонується створити Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, який надаватиме часткові гарантії на забезпечення виконання кредитних зобов'язань малих та середніх суб'єктів підприємництва, які здійснюють діяльність у сільському господарстві», йдеться у документі. 

За даними Нацбанку України, на початок 2020 року видано понад 63,1 млрд грн кредитів у сільське господарство, переважно короткострокових (до 12 місяців), при цьому середня ставка склала 13,9%Проте самі аграрії стверджують, що реальна ставка за позиками для них – від 20 до 22% річних, тоді як для інших підприємств – це 15-17%.

Планується, що Кабмін створює Фонд, учасником якого, окрім держави, можуть бути міжнародні фінансові організації та інші юрособи. Як фінустанова, Фонд зобов'язаний отримати відповідну ліцензію. Планується отримання прибутків та виплата дивідендів. Статутний капітал формується відповідно до вимог законодавства, а наповнюється Фонд із держбюджету у розмірах, необхідних для реалізації поставлених завдань.

Фонд надаватиме держгарантії не більше ніж на 50% непогашеної суми основного боргу, не більш як на 10 років. При цьому якщо у Фонду з'являться вільні гроші, він може вкласти їх у різні фінансові інструменти.

У законопроекті детально розписано формування правління Фонду та для часткового гарантування кредитів виберуть компанії, які відповідають наступним критеріям:

  • мікро-, малі та середні підприємства, основним видом діяльності яких є виробництво сільгосппродукції;
  • мають землі загальною площею трохи більше 500 га (зокрема куплені за кредитні кошти);
  • однак суб'єкт підприємництва не може входити до груп пов'язаних з ним контрагентів, які не відповідають критеріям, як мінімум, за останній календарний рік.

При цьому на кредитування за рахунок Фонду не можуть розраховувати:

  • юрособи, учасниками чи кінцевими бенефіціарами яких є громадяни держави, визнаної Україною агресором;
  • особи, які належать або належали до терористичних організацій;
  • юросіб, кінцевим бенефіціаром яких або учасником є іноземці або кінцевих бенефіціарів яких неможливо визначити або якщо вони зареєстровані в офшорних зонах;
  • якщо структура під контролем країни зі списку FATF, фіз- та юрособи - під санкціями РНБО;
  • якщо ФОП виступають учасниками інших юридичних осіб в АПК.

 

Останні новини