Нардеп Чорноморов пообіцяв включити Миколаївщину до переліку областей, де запустять пілотні проекти зрошення

15.09.2021, 11:30
Фото з відкритих джерел

За його словами, необхідно визначити об'єкти, які будуть модернізовані у рамках пілотних проектів зрошення земель, та залучити інвестиційні кошти для їх реалізації.

— У той час, як ми уточнюємо і подаємо правки, паралельно зараз запускатимуться два пілотні проекти, дві пілотні області. Збиратимуться пакети документів, які бажають створити ОВК для того, щоб на момент ухвалення закону вже були готові кооперативи, які почнуть працювати. Ми об'їздили три області та розуміємо, що на сьогоднішній день найготовіші, бо вони були локомотивною областю – це Херсонська область. Вони вкладали туди гроші та не дивилися на державу. Це залежатиме від вас, від фермерів. Звичайно, оскільки в аграрному комітеті два депутати від Миколаївської області, ми зацікавлені, щоб наша область була однією з двох і всіляко цьому сприятимемо, – сказав Артем Чорноморов.

Нардеп також додав, що минулого року посуха призвела до втрати майже чверті прогнозованого врожаю та загибелі великої площі посівів.

— Ми (члени комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики, – прим.) об'їздили вже весь південь України, починаючи з Херсонської області, потім були на Одещині і зараз завершуємо нашою рідною Миколаївською областю. Минулого року ми отримали значні втрати посівів, оскільки була дуже сильна посуха. Аграрний комітет зіткнувся з дуже складною ситуацією, оскільки до нас зверталося дуже багато аграріїв, більшість із яких – це південь Одеської області щодо відпрацювання механізму допомоги при відшкодуванні втрат, які зазнали сільгоспвиробники. Такий механізм було розроблено та аграрний комітет виділили із загального бюджету 240 мільйонів гривень дотації. Наразі починає діяти компенсація на відшкодування витрат. Ми розуміємо, що навіть якщо допомогти раз-два – це все одно не вирішить проблему, з якою зіткнувся весь південь, а саме степова зона України, – сказав Артем Чорноморов.

Під час обговорення законопроекту «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель» № 5202-д, Артем Чорноморов зазначив, що його головне завдання – стимулювання зрошення.

— Ми розуміємо, що аграрії щороку стикатимуться з проблемою кліматичних змін, а саме з дощем, з рівнем вологості, що дає змогу збільшити свій урожай. На той момент, скажімо так, ми зрушили з мертвої точки ідею розвитку зрошувальної системи. Ми почали те, що протягом 30 років – я говоритиму на своїй Миколаївщині прямо – не те, що не розвивалося, а навпаки руйнувалося. Основне завдання та основна новела цього законопроекту – відновити та збільшити територію земель, які підлягатимуть під зрошувальну меліорацію, – сказав Артем Чорноморов.

Останні новини