Ці закони виведуть землі із тіньового обороту: нардеп Чорноморов на погоджувальній раді Ради

15.02.2022, 15:15

У понеділок, 14 лютого, на погоджувальній раді Верховної Ради України народний депутат Артем Чорноморов представляв комітет з питань аграрної та земельної політики.

Про це нардеп повідомив на своїй сторінці у фейсбук.

Артем Чорноморов представив проекти закону № 5202-Д, 4558, 6289, які мають вивести землі сільгосппризначення із тіньового обороту.

«Від імені аграрного комітету брав участь у погоджувальній раді, яка затверджує порядок питань, які розглядатимуться на пленарному тижні. Вказав на важливість ухвалення даних законопроектів, які мають прискорити результати запровадження земельної реформи», - написав нардеп.

Зокрема, метою проекту Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо розширення прав постійних користувачів земельних ділянок» є виведення із тіні земель, що перебувають під актами постійного користування.

Особливо це стосується земель, що знаходяться в управлінні Аграрної академії наук, Фонду Держмайна та Міноборони.

«Це дуже важливий законопроект для всієї Миколаївської області, адже йдеться про десятки тисяч гектарів нашої землі, яка через недбале ставлення до державної власності перебуває під прихованим користуванням місцевих агробаронів. Забравши під себе землі таких агропідприємств, як "Степове", "Зорі над Бугом", "Виноградна долина", "Зоряне", "Реконструкція", деякі діячі вважають себе не лише власниками землі, а й людей, які там працюють. Так продовжуватися більше не може. Земля має працювати на державу та її людей. Саме тому я з колегами наголошую на важливості прийняття цього Закону.

Нардеп переконаний, що проект закону, автором якого він є, дозволить:

  • захистити права фізичних осіб та юридичних осіб приватного права, яким належить право постійного користування земельними ділянками;
  • Збільшити доходи місцевих бюджетів по орендній платі за користування земельними ділянками державної та комунальної власності;
  • надати державним та комунальним підприємствам додаткові інструменти із залучення інвестицій;
  • зменшити корупцію у сфері управління земельними ділянками державних та комунальних підприємств, установ, організацій.

Пропозиції Чорноморова знайшли підтримку на нараді Ради. Розгляд Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо розширення прав постійних користувачів земельних ділянок» планують розглянути у четвер.

Останні новини