"Укренерго" недоотримало понад 2,2 млрд гривень через рішення судів

27.07.2021, 05:45

Фото з відкритих джерел

Оскарження в суді постанов НКРЕКП, якими встановлювалися тарифи на передачу і диспетчеризацію в II півріччі 2019 р. призвело до недоотримання коштів Укренерго в розмірі майже 427 млн грн.

Також низка компаній оскаржують необхідність сплати тарифу на передачу е/е при здійсненні експортних операцій. Внаслідок ухвалених судами рішень Укренерго недоотримало 231 млн грн. Зважаючи на створений прецедент, інші компанії-експортери теж відмовляються сплачувати за послуги передачі під час експорту. Загалом їхня заборгованість перед Укренерго складає майже 2,23 млрд грн.

Крім того, судами різних інстанцій ухвалюються рішення про надання можливості певним учасникам ринку не оплачувати послуги з передачі е/е, що надаються Укренерго, а також про тимчасове відтермінування набуття статусів "Переддефолтний" та "Дефолтний" для таких учасників ринку.

Такі ухвали судових органів спотворюють правила та принципи роботи ринку, створюючи прецеденти преференцій для конкретних його учасників відносно інших, що суперечить нормам антимонопольного законодавства.

Останні новини