Ініціатива «Ти як?» на охороні ментального здоров’я українців

27.03.2023, 14:14

24 березня Офіс Президента оголосив українцям про старт іціціативи першої леді країни Олени Зеленської в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я  під назвою «Ти як?».  

За словами пані Зеленської, на тлі воєнних дій та постійного стресу, українцям важливо сформувати культуру піклування не лише про свій фізичний, а й ментальний стан, вміти знаходити інструменти допомоги та не боятись звертатись до кваліфікованих спеціалістів по допомогу.

За даними соціологічних досліджень, понад 90% українців мали хоча б один із симптомів тривожного розладу, а 57% перебувають у зоні ризику розвитку ментальних порушень. Українці не мають звички звертатися до фахівця: 31% громадян не вважають свої проблеми достатніми для цього. Зараз це основний бар’єр на шляху звернення по психологічну допомогу.

На сьогоднішній день програма має свій сайт, де бажаючі можуть знайти необхідні відео-матеріали з інструкціями психологічної самодопомоги від психологів та зірок українського шоу-бізнесу, які підтримали ініціативу, а також завантажити чи прочитати онлайн «Аптечку швидкої психологічної допомоги».

Також програма розповсюджується і у месенджерах та соціальних мережах де запропоновані контакти, посилання, поради, продукти, техніки та методики, які допоможуть піклуватися про ментальне здоров'я — своє та людей поруч.

Перша леді коментує створення даної ініціативи так:

«Психологічний добробут та розуміння того, що відбувається в нашому внутрішньому світі, на часі як ніколи. Битва з болем, пережитим травматичним досвідом невидимий фронт, де також маємо перемогти. Зброя в цій битві щоденне піклування про ментальне здоров'я, яке є нерозривним цілим зі здоров'ям фізичним»

Розробку та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я координує МОЗ України. Всесвітня організація охорони здоров’я — експертний партнер, виконавчий партнер — громадська організація «Безбар’єрність». Майданчиком для розробки та ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада при Кабінеті Міністрів України. Комунікаційна кампанія реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Якщо ви або ваші рідні чи друзі потребують психологічної допомоги, або відчувають напругу та емоційне виснаження — не бійтесь звертатись до психологів, або дізнаватись більше про техніки психологічної допомоги самостійно.

Останні новини