Енергоатом запускає власне виробництво ядерного палива

17.03.2023, 09:56

16 березня з робочим візитом Міністр енергетики України Герман Галущенко та президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін відвідали єдине в Україні унікальне виробництво компонентів ядерного палива для вітчизняних енергоблоків.

«Україна – одна із перших країн, яка диверсифікувала постачання ядерного палива, і це дало можливість відмовитися від його закупівлі в росії. Наше спільне з американськими партнерами завдання – якнайшвидше виробити відповідні типи палива для того, щоб витіснити росію з ринку ядерного палива» – в ході зустрічі наголосив Міністр. 

Петро Котін повідомив, що курс на власне виробництво, Енергоатом розпочав ще два роки тому. За словами пана Котіна, повністю виробляти власне паливо, Компанія зможе уже в 2026 році.

Відомо, що на виробничій лінії фахівці підприємства виготовлятимуть складові для палива за технологією Westinghouse, спільно з американськими партнерами, які працюють у м. Вестерос (Швеція).

Окрім того, виробництво власного палива допоможе Україні реалізувати стратегію переходу на використання «чистої» енергії та декарбонізоване енергетичне майбутнє, ключову роль в якому відіграватиме атомна галузь.

 

Додатково, Петро Котін зазначив, що згодом, Україна зможе стати альтернативним постачальником палива для країн, які досі використовують енергоблоки радянського зразка (Чехія, Болгарія, Словаччина, Фінляндія).

Останні новини